Venster Acties en details

Verkoop beëindigd

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

HAKA-gebouw

Vierhavensstraat 38

3029 BE Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Resilient Rotterdam en de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) organiseren op 7 en 8 juni de internationale conferentie Resilient Cities en Energietransitie. Als onderdeel van IABR–2018+2020–THE MISSING LINK brengen gemeente Rotterdam en de IABR beleidsmakers, stedenbouwkundigen, ontwerpers, ondernemers, experts en andere praktijkdeskundigen, uit Rotterdam én de wereld, bij elkaar om kennis uit te wisselen en gezamenlijk op zoek te gaan naar nieuwe oplossingsrichtingen en de uitvoering daarvan. Op weg naar een weerbare toekomst!

Resilient Rotterdam Dag – Donderdag 7 juni 2018

We leven in een tijd waarin veel dingen tegelijkertijd veranderen. Denk aan de digitalisering, klimaatverandering, globalisering en de verschuiving van fossiele naar duurzame energie. Rotterdam werkt aan deze transities door te investeren in duurzaamheid en sociale verbintenis om zo een gezonde en toekomstbestendige stad te creëren.

In mei 2016 lanceerde Rotterdam als eerste stad in Nederland een resilience strategie. Want Rotterdam wil haar veerkracht en weerbaarheid behouden en versterken. Sindsdien vieren we ieder jaar de Resilient Rotterdam Dag. Dit jaar slaat Resilient Rotterdam de handen ineen met de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) om zich samen te buigen over de huidige veranderingen en uitdagingen.

Meld je nu aan voor de Resilient Rotterdam Dag op 7 juni 2018 en ontdek met welke vraagstukken steden, ondernemers, ontwerpers, ingenieurs en studenten zich mee bezig houden.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent om 14.00 uur. Vervolgens houden Arnoud Molenaar (Chief Resilience Officer) en Joachim Declerck (Curator IABR-2018+2020) een lezing. Daarna is er gelegenheid om een verdiepingssessie naar keuze te volgen in twee verschillende rondes.

Programma

 • 12:00 Registratie en Lunch
 • 12:00 Lezing Ren Yee, Futuroloog UN Studio
 • 14:00 Opening Burgemeester Aboutaleb
 • 14:15 Lezing Arnoud Molenaar, Chief Resilience Officer
 • 14:40 Lezing Joachim Declerck, Curator IABR-2018+2020
 • 15:00 Workshops Ronde 1
 • 16:00 Workshops Ronde 2
 • 17:00 Afsluitende Borrel

Break-outsessies

Break-outsessies bieden je de gelegenheid om je in onze doelstellingen in een kleinere, gespecialiseerde setting te verdiepen. Bij je aanmelding kun je een keuze maken uit een sessie in elke ronde:

Ronde 1

 1. Investeren in Resilience - begeleid door REBEL
  Het concept van een veerkrachtige stad klinkt aantrekkelijk, maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat de kosten opwegen tegen de baten?
 2. Hittegolf in de Stad - begeleid door EXTREMA
  Extreem weer, waaronder hitte, heeft een groot effect op de stad en de bewoners. 100RC platform partner EXTREMA ontwikkelde hiervoor een app.
 3. Energietransitie; hoe stappen we over op duurzaam?- i.s.m. SIEMENS
  Hoe kunnen we op een resilient manier deelnemen aan de energietransitie en welke middelen hebben we nodig deze t versnellen? In samenwerking met 100RC platform partner Siemens.

Ronde 2

 1. Resilience Scan & Veerkrachtig Vastgoed - begeleid door FAKTON
  Hoe kunnen we vastgoedontwikkelingen testen op resilience? We gaan de resilience-scan uittesten op de casus: ZOHO
 2. Resilience Engineering voor sustainable future cities. - begeleid door 4 TU's
  Hoe kunnen we Resilience engineering inzetten voor maatschappelijke uitdagingen zoals de omgang met klimaatverandering, mobiliteit, migratie en de energietransitie?
 3. Social Resilience and the Arts - begeleid door YOUNG MINDS en Code Groen
  Soms voelt het alsof onze samenleving ontwricht door sociale, culturele of politieke verschillen. Hoe kan kunst de vaardigheid stimuleren om klaar te zijn voor het onverwachte en daar creatief mee om te gaan?

Meer informatie over het programma en de break-out sessies kun je terugvinden op de website: https://www.resilientrotterdam.nl/evenementen

Volg ons ook op Twitter:
@ResilientRdam
@IABR


Dit evenement is een samenwerking tussen IABR en de Gemeente Rotterdam, IABR zal uw aanmeldgegevens delen met de Gemeente Rotterdam.

Datum en tijd

Locatie

HAKA-gebouw

Vierhavensstraat 38

3029 BE Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Organisator International Architecture Biennale Rotterdam (IABR)

Organisator van Resilient Cities en Energietransitie

De Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) is opgericht in 2001 in de overtuiging dat architectuur en met name de stedenbouw van groot maatschappelijk belang is. Sinds 2004 richt de IABR zich onder directie van George Brugmans nadrukkelijk op de toekomst van de stad, waar over een aantal decennia bijna 80% van de wereldbevolking meer dan 90% van onze welvaart zal produceren – en dat moet op een duurzame manier in weerbare steden. In haar meerjarenbeleidsplan 2017 – 2020: Naar een Weerbare Stad plaatst de IABR de toekomst van de stad daarom in het teken van klimaatverandering en groeiende sociale ongelijkheid. De IABR wil naar vermogen bijdragen aan het helpen realiseren van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en het halen van de doelstellingen vastgelegd in het Klimaatverdrag van Parijs. Zij doet dit door op haar internationaal platform kennisuitwisseling te stimuleren tussen steden, tussen professionals en publiek, tussen binnen-en buitenland, tussen sectoren en disciplines. En in de IABR-Ateliers zet de IABR permanent ontwerpend onderzoek in om samen met lokale, regionale en nationale overheden, in binnen- en buitenland, te werken aan strategische visies, plannen en projecten: aan resultaten die werkelijk en concreet bijdragen aan de stad van morgen.

 

The International Architecture Biennale Rotterdam (IABR) was founded in 2001 on the conviction that architecture and especially urban planning are of great social importance. Since 2004, when George Brugmans became its director, the IABR therefore mainly focuses on the future of the city where, in a couple of decades, nearly 80 percent of the world’s population will produce more than 90 percent of our wealth—and this will have to be done sustainably. In its multiyear policy plan 2017-2020: Towards a Resilient City, the IABR expressly places the future of the city in the context of climate change and increasing social inequality. In any way it can, the IABR wants to contribute to the realization of the Sustainable Development Goals of the United Nations and the achievement of the objectives set out in the Paris Agreement on Climate Change. On the international platform of the biennale, we encourage the exchange of knowledge and expertise among cities, between professionals and public, between The Netherlands and abroad, and across sectors and disciplines. In the IABR Ateliers, we deploy research by design to work with local, regional and national authorities on strategic visions, plans and projects, always insisting on applicable results that make a concrete contribution to a sustainable urban future. 

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen