Gratis

Revivak Vakmanschapsbeurs tijdens Internationale Smedendagen - 11 en 12 mei

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Slot Schaesberg

Slot Schaesberglaan

6371 KZ Landgraaf

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Tijdens het Internationale Smedenfestival op 11 en 12 mei (9:30 - 16:00) organiseert Slot Schaesberg in het kader van Revivak een vakmanschapsbeurs. Een groot aantal sier- en kunstsmeden uit heel Europa komt bijeen en er zijn demonstraties smeden, smeedwerkexposities en een vakmanschapsbeurs. Deelnemers kunnen zelf aan de slag met het oeroude maar springlevende smeedvak. Op het terrein van de voormalige bouwhoeve staat een grote tent met 12 smidsvuren. Acht vuren zijn bestemd voor demonstraties. De andere vier vuren zijn bestemd voor het publiek, dat hier zelf het smeedvak in de praktijk kan ervaren.

Over Revivak:

Slot Schaesberg is partner binnen het project Revivak, een project van Interreg Vlaanderen-Nederland dat de aandacht voor ambacht en techniek aanwakkert. Binnen dit project worden gedurende het jaar meerdere workshops, cursussen en workshops georganiseerd en maakt Slot Schaesberg zich hard voor de herleving van oude ambachten.

De laatste jaren is er een groeiend bewustzijn en een toenemende waardering bij consumenten, creatievelingen en ondernemers voor verfijnd ambachtelijk werk en vakmanschap. Ambachtelijk werk staat immers voor authenticiteit, kwaliteit en duurzaamheid.

Maar helaas zijn technische beroepen niet erg aantrekkelijk voor jongeren en werkzoekenden. De instroom van jongeren naar technische of beroepsscholen is onvoldoende en door de jaren heen ging daarmee mogelijk kostbare vakkennis verloren. Dit bedreigt het ambachtelijk vakmanschap, juist op het moment dat de consument er een hernieuwde interesse in heeft.

Revivak speelt hierop in en richt zich op het behoud en stimulering van werkgelegenheid binnen vakmanschapsberoepen, specifiek in de bouw- en restauratiesector. Aangezien deze sector relatief onbekend is voor werkzoekenden wil Interreg Vlaanderen-Nederland via Revivak de aandacht revitaliseren voor ambacht en techniek. Door middel van stages, excursies, bootcamps en internetcolleges wordt gezorgd voor kwalitatief personeel in Vlaanderen en Nederland, dat succesvol ingezet kan worden in bijvoorbeeld de erfgoedsector.

Meer informatie over Revivak: www.grensregio.eu

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Slot Schaesberg

Slot Schaesberglaan

6371 KZ Landgraaf

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen