Gratis

Meerdere data

Rondleiding: Hembrugterrein

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Locatie

Locatie

Hembrug Museum

14 Kanonnenloods

1505 RX Zaandam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Het bijzondere Hembrugterrein

Over dit evenement

Ontdek het geheim van Holland! De gids neemt je mee over het Hembrugterrein dat als militair hart van de Stelling van Amsterdam jarenlang hermetisch was afgesloten van de buitenwereld. Wandelend langs de monumentalen gebouwen en het Hembrug Museum hoor je het bedrijfsverhaal van de voormalige munitiefabriek van het ministerie van Defensie.

De wapenfabriek

Het Hembrugterrein, waar ooit duizenden mensen werkten, lag er jarenlang verloren bij. In 2003 sloot de laatste eigenaar definitief de deuren, waarna de gebouwen leeg kwamen te staan en in verval raakten. Sinds 2011 wordt echter gewerkt aan de herontwikkeling van dit terrein. Verschillende monumentale gebouwen zijn inmiddels gerenoveerd en meerdere bedrijfjes hebben het terrein al weten te vinden. Dit moet dé plek worden voor innovatieve en creatieve bedrijvigheid in de regio.

Bedrijvig was het hier al sinds eind negentiende eeuw. In 1895 liet het ministerie van Defensie (toen nog Departement van Oorlog genoemd) zijn oog vallen op dit gebied, ingeklemd tussen het Noordzeekanaal en de Zaan. Het lag in het hart van de Stelling van Amsterdam, UNESCO Werelderfgoed sinds 1996. Buiten het bereik van eventueel vijandige artillerie, maar ver genoeg van Amsterdam en Zaandam om bij eventuele explosies de schade beperkt te houden. Dit was de plek voor de Staatsbedrijf der Artillerie Inrichtingen. De plek waar het Rijk haar eigen wapens en munitie kon produceren.

Meer dan een eeuw lang is op het Hembrugterrein munitie geproduceerd. Dit gebeurde in zwaar beveiligde gebouwen die speciaal hiervoor gebouwd werden en verspreid lagen over het terrein. Door de jaren heen werden gebouwen gesloopt en toegevoegd. Hierdoor zijn er gebouwen in verschillende stijlen en uit verschillende perioden in het gebied te vinden.

Delen met vrienden
{ _('Organizer Image')}

Organisator Week van de Industriecultuur.nl

Organisator van Rondleiding: Hembrugterrein

Industriecultuur.nl streeft er naar om de culturele beleving van industrieel erfgoed en de hedendaagse maakindustrie in het Noordzeekanaalgebied te versterken en hiermee de  industriecultuur binnen dit gebied beleefbaar en zichtbaar te maken. In opdracht van diverse gemeenten en de provincie Noord-Holland belichten wij het bijzondere industriële cultuurlandschap van het Noordzeekanaalgebied middels culturele en educatieve activiteiten. 

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen