Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

HAKA-gebouw

Vierhavensstraat 38

3029 BE Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Fotocredit: Hannah Anthonysz

Naar Energie-K Wonen #01
Van uitzonderlijk ontwerp naar opschaalbare praktijk

In het kader van van IABR–2018+2020–THE MISSING LINK organiseert Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) drie publieke lezing- en debatavonden op het snijvlak van architectuur, energietransitie en de alledaagse woonomgeving.


De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor ruim 30% van het bruto energieverbruik en is daarmee de grootste eindverbruiker van alle sectoren. Ook de alledaagse leefomgeving vormt daarom het werkterrein voor een urgente energietransitie. Maar een energieke cultuurverandering is nog nauwelijks waarneembaar. Wat leren we van de hoopvolle lichtvoetigheid van architectonische experimenten en hoe zorgt Rotterdam dat niet alleen de nieuwe woningbouwopgave energieneutraal wordt gerealiseerd maar dat ook de bestaande stad deze transitie maakt?

De eerste aflevering van dit drieluik viert het kleinschalige experiment, maar zoekt ook naar de opschaalbaarheid daarvan. Het Vlaamse Blaf Architecten en het Rotterdamse KAW Architecten realiseerden energieneutrale woonhuizen en zoeken naar manieren om de geleerde lessen te verbinden aan dat van energiewijken en de energiesprong van grootschalige wooncomplexen. Lieven Nijs (BLAF Architecten) bespreekt hoe de Vlaamse architectuurproductie van het bureau de grotere maatschappelijke energieopgave aankaart en zo een rol speelt in het stedelijk energievraagstuk. Reimar von Meding (KAW Architecten) bouwde zijn eigen woning energieneutraal, richtte een op de woonconsument georienteerde ‘duurzaamheidswinkel’ op en startte een onderwijsprogramma. Zijn bureau verbindt geleerde lessen aan grootschalige projecten in de bestaande stad.


Towards Energetic Living #01
From specific design to upscalable practice

In the context of the IABR–2018+2020–THE MISSING LINK the Architectuur Instituut Rotterdam (AIR, Rotterdam Architecture Institute) will host three publicly accessible evenings of lectures and debate on the interface of architecture, the energy transition, and the everyday living environment.
The built environment is responsible for more than 30 percent of gross energy consumption, which makes it the largest end user of all sectors. Consequently, our everyday living environment is the field of activity of an urgent energy transition. But an energetic cultural change is hardly underway. What can we learn from the hopeful light-footedness of architectural experiments and how does Rotterdam not only ensure that any new housing is constructed in an energy-neutral way from now on, but that the existing city makes the transition as well?


Website: http://www.airrotterdam.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/AIRrotterdam/
Twitter: @AIRrotterdam


Dit evenement is een samenwerking tussen IABR en AIR, IABR zal uw aanmeldgegevens delen met Stichting Architectuur Instituut Rotterdam (AIR).

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

HAKA-gebouw

Vierhavensstraat 38

3029 BE Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen