€ 241,34

Safety brought to practice – Machineveiligheid en ATEX

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Beveren

Gentseweg 280

9120 Beveren

Belgium

Kaart bekijken

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

PA Solutions, Adinex en IAB Ingenieurs hebben de handen in elkaar geslagen om een praktijk gericht event te organiseren rond veiligheid, meer specifiek machineveiligheid en ATEX. Als rode draad doorlopen we een specifieke case waarbij we verschillende veiligheidsaspecten bekijken en verduidelijken om tot een goed eindresultaat te komen. Vertrekkende van de richtlijnen en normen gaan we naar de praktische uitvoering van een veiligheidsstudie. Om vervolgens technische maatregelen uit te werken, certificaten op correcte wijze te interpreteren en dan af te sluiten met inspecties en controle.

Het programma is zo opgedeeld dat er specifieke en gezamelijke workshops zijn. De specifieke workshops spitsen zich toe op machineveiligheid enerzijds en ATEX anderzijds. Op de gezamenlijke workshops brengen we de topics samen. Op het einde van het event is er tijd voorzien voor een Q&A, waarbij vragen zullen behandeld worden die tijdens de verschillende presentaties doorgestuurd werden.

PROGRAMMA


8:30 Ontvangst


9:00 Intro

Intro van 5 minuten over samenwerking en doel van event.


9:10 Hoe vind ik mijn weg in het labyrint van normen en richtlijnen?

Een kort en bondig overzicht van de belangrijkste normen en richtlijnen binnen verschillende aspecten van veiligheid (Machinerichtlijn, Performance Level, ATEX, PED, EMC,…).


9:45 Het recept voor een kwalitatieve risicobeoordeling


Machineveiligheid: Per discipline zijn er verschillende methodieken voor risicobeoordeling beschikbaar. We overlopen de best practices om tot een goed resultaat te komen. Zoals vereiste competenties, welke normen kan ik raadplegen, wat ga ik beoordelen,...

Of

Atex: Atex begint typisch met de risicobeoordeling en zoneringen. De logica achter wat mag waar zal met praktische voorbeelden verduidelijkt worden, m.b.t. gas-stof, inwendig-uitwendig, …


10:30 Pauze


11:00 Praktische uitwerking van beveiligingsmaatregelen


Machineveiligheid: Welke maatregelen kan ik nemen om voldoende risico reductie te bekomen?

Of

Atex: Risicoreductie binnen Atex wordt vertaald in de verschillende beschermingswijzen (mechanische – elektrische). Vergelijkingen tussen deze verschillende mogelijkheden in de praktijk.


11:45 Praktische case-study


We voegen alle voorgaande topics samen en passen deze, over de verschillende disciplines, toe op een praktisch voorbeeld. Gaande van de toepassing van de normen en richtlijnen, met aansluitend een risicobeoordeling om dan over te schakelen naar de juiste beveiligingsmaatregelen.


12:30 Middagpauze


13:30 Praktische case-study (vervolg)


Synthese van de issues die werden tegengekomen voor de middag en mogelijke oplossingen bedacht door enerzijds de specialisten en anderzijds het publiek.


14:15 Hoe certificaten (mis)gebruiken


Machineveiligheid:
Certificaten juist interpreteren is geen gemakkelijke opgave. We maken een onderscheid tussen machines en componenten. Waar dien je op te letten? Wat zijn de grootste misvattingen?

Of

Atex: Nieuwe- of bijgewerkte certificaten benodigd volgens de ‘nieuwe’ wetgeving.


15:00 Pauze


15:30 Inspectie en controle bij machines


Machineveiligheid: Beveiligingsmaatregelen moeten periodiek getest worden. Hoe gaan we hiermee om? Wie is hiervoor verantwoordelijk en capabel?

Of

Atex: De inspectie- en installatienorm en hoe deze te interpreteren. Stopt dit verhaal na een degelijke inspectie/controle?


16:15 Q&A


Uitslag uit VoxVote


17:00 Netwerkdrink

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Beveren

Gentseweg 280

9120 Beveren

Belgium

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen