Samen op pad: Kunst en dementie

Samen op pad: Kunst en dementie

Venster Acties en details

Gratis

Datum en tijd

Locatie

LocHal

Burgemeester Brokxlaan 1000

5041 SG Tilburg

Netherlands

Kaart bekijken

Op 21 september vertellen drie kunstenaars over wat zij ontwikkeld hebben voor mensen met dementie en hun naasten.

Over dit evenement

Wat kunnen kunstenaars betekenen voor mensen met dementie en hun naasten? Kom luisteren en kijken naar Anneke Wijn, Evie Sparidaens en Madeleine Matzer. Drie kunstenaars die vertellen wat zij ontwikkeld hebben.

Wereld Alzheimer Dag

Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Elk jaar vragen we aandacht voor dementie want het is, naast Covid, doodsoorzaak nummer één. Eigenlijk krijgt iedereen ermee te maken. Of je nu zelf een diagnose krijgt of iemand uit je omgeving. Ieder uur komen er vijf mensen met een diagnose dementie bij.

Samen op pad

Het thema dit jaar is Samen op pad. Wij zijn samen op pad met De Bibliotheek LocHal, ROC Tilburg School voor Zorg en Welzijn, De Wever, Alzheimer Nederland afdeling Midden Brabant, De Geheugenwinkel en de gemeente Tilburg.

Programma

19:00 - 19:30 uur: inloop met koffie en thee, registratie

19:30 - 20:00 uur: presentatie Anneke Wijn

20:00 - 20:30 uur: presentatie Evie Sparidaens

20:30 – 20:40 uur: korte pauze

20:40 – 21:10 uur: presentatie Madeleine Matzer

21:10 – 21:30 uur: informeel napraten

Praktische informatie

  • Datum: 21 september 2022
  • Locatie: LocHal, Trappenlandschap
  • Entree: gratis, aanmelden (verplicht)

Voor wie?

Dit programma is voor iedereen: zorgmedewerkers, mantelzorgers, kunstenaars en ontwerpers, mensen met dementie en studenten.

De sprekers

Anneke Wijn

Anneke Wijn heeft een ruime ervaring opgedaan in de onderwijswereld en ze heeft zich gespecialiseerd in kindgerichte projecten conform de Italiaanse Reggio Emilia pedagogiek en community art projecten. Anneke is projectleider kunst voor het project Tijd van je leven én initiatiefnemer van het project tijdens coronatijd Ik vergeet je niet. Voor mensen dementie bedacht ze het project Meisjes met Grijze Haren en maakte daar met Roos Breukel een ontroerende documentaire over. Deze avond zal zij enkele voorbeeldprojecten delen waarbij kunst mensen met dementie kan openen en verbinden. We hebben het dan over positieve gezondheid. Hoe hebben we de projecten aangepakt (met welke partners)? Wat hebben de projecten bij de deelnemers (en hun kinderen) losgemaakt? Door de foto’s toe te lichten en de film te bekijken krijgt de toeschouwer deze bijzondere ervaring mee.

Evie Sparidaens

Evie Sparidaens (1992) is werkzaam als social designer en filmmaker. In haar werk speelt inleving een belangrijke rol. Ze wil door middel van haar projecten meer bewustzijn creëren rondom allerlei onderwerpen binnen de zorg. Ze werkt sinds haar afstuderen aan de Design Academy Eindhoven aan bewustwording rondom dementie. Aanleiding was haar tante die haar oma met dementie verzorgde. Ze maakte er een documentaire over: Hou vast. Daarna kwamen een boek om te laten ervaren hoe het is als iemand dementie heeft. Samen met Henk Koops, een mantelzorger van 87 jaar, heeft Evie een vragenset ontwikkeld voor mantelzorgers. Met dit project willen ze graag meer aandacht geven aan mantelzorgers en ze gehoord en gezien laten voelen. Herkenning en erkenning bieden vind Evie erg belangrijk en dit is dan ook de rode draad in haar werk. Deze avond neemt ze jullie mee door middel van verschillende videoportretten en vertelt ze over alle inzichten die ze heeft gekregen.

Madeleine Matzer

Theatermaker Madeleine Matzer schreef en regisseerde de voorstelling Je kunt me gerust een geheim vertellen over haar moeder, die de ziekte van Alzheimer kreeg. Ze geeft een inkijkje in wat ze samen meemaakten: over de moeder die ze verloor, maar net zo veel, of misschien wel vooral, over de moeder die ze vond. Tijdens gesprekken met haar moeder ontdekte Madeleine dat de verbeelding een bijzondere kracht is bij het maken van contact en het bewerkstelligen van wezenlijke communicatie. De voorstelling maakt het onderwerp dementie beter bespreekbaar en zichtbaar. En laat zien dat dementie ook een waardevolle reis kan zijn met mooie, grappige en ontroerende contactmomenten, voor zowel de persoon met dementie als voor de naaste omgeving.

Deze bijeenkomst is onderdeel van een drieluik. Over kunst en dementie op 21 september. Over dementie, natuur en technologie op 22 september en we sluiten af met een wandeling door Tilburg op 23 september.

Delen met vrienden