Gratis

Schaamte - Wat schieten we ermee op?

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Splendor Amsterdam

116 Nieuwe Uilenburgerstraat

1011 LX Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Vliegschaamte, vleesschaamte, klimaatschaamte… Worden we nou echt beter van schaamte? Discussiemiddag met Monique Greveling.

Over dit evenement

Vliegschaamte, vleesschaamte, klimaatschaamte, kinderschaamte… Het bewustzijn van een dreigende of zelfs feitelijke klimaatcrisis heeft het thema schaamte hoog op de agenda gezet. De indruk wordt gewekt dat we ons gedrag zullen veranderen als we ons maar eens wat meer zouden schamen voor al die ‘uitspattingen’ waaraan we ons jarenlang gedachteloos hebben overgegeven. Als we elkaar maar genoeg beschamen, zullen we het wel uit ons hoofd laten om even een weekendtripje naar Londen of Barcelona te boeken, om alle dagen vlees te eten, de kachel op 25 graden te zetten of ongebreideld kinderen op de wereld te zetten.

Maar hoe productief is schaamte eigenlijk? En is schaamte wel zo onschuldig als ze lijkt of heeft ze ook bijwerkingen? Aan de hand van sociaalwetenschappelijk onderzoek en emotiepsychologie zullen we dit thema ontsluiten en verder verdiepen door een verband te leggen met traumatherapie.

De hamvraag voor deze middag: worden wij en de wereld werkelijk beter van schaamte?

Monique Greveling (1959) is praktisch filosoof en in de laatste fase van een opleiding tot NARM therapeut. In haar zelfstandige praktijk sofiapraxis integreert ze een filosofische en veelzijdige therapeutische benadering. Haar interesse gaat al jarenlang uit naar de wisselwerking tussen enerzijds wat en hoe we denken en anderzijds wat we geneigd zijn wel of niet te voelen en te doen of juist te laten. Leidende vragen hierbij zijn: wat is er nodig om onze autonomie te vergroten en hoe zorgen we zowel voor onszelf als voor elkaar?

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Splendor Amsterdam

116 Nieuwe Uilenburgerstraat

1011 LX Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen