Gratis

Meerdere data

Schatten uit de kluis

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Locatie

Locatie

Centrale Bibliotheek Rotterdam

110 Hoogstraat

3011 PV Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Aan de hand van objecten van middeleeuwen tot nu komt de jeugdliteratuur tot leven.

Over dit evenement

De ontwikkeling van jeugdliteratuur is sterk verbonden met maatschappelijke veranderingen. Elke tijd had een eigen kindbeeld, dat is terug te zien in jeugdliteratuur. Aan de hand van objecten van middeleeuwen tot nu komt de jeugdliteratuur tot leven.

De ontwikkeling van jeugdliteratuur is sterk verbonden met maatschappelijke veranderingen. Elke tijd had een eigen kindbeeld, dat is terug te zien in jeugdliteratuur. Aan de hand van objecten van middeleeuwen tot nu komt de jeugdliteratuur tot leven.

25 november

Schatten uit de kluis: Middeleeuwen

Kinderen werden in de middeleeuwen beschouwd als volwassenen in zakformaat. Echte jeugdliteratuur bestond daarom nauwelijks. Ridderverhalen en Van den vos Reinaerde stammen uit deze periode.

2 december

Schatten uit de kluis: Humanisme

Humanisten als Erasmus zorgen voor vernieuwing in het onderwijs. Teksten uit de oudheid speelden een belangrijke rol. De fabels van Aesopos waren bijvoorbeeld erg populair. Ook centsprenten en sprookjes moesten morele lessen bevatten voor kinderen.

9 december

Schatten uit de kluis: Verlichting

In de late 18de eeuw kreeg men meer oog voor eigen behoeften en de eigen aard van het kind. In deze tijd ontstonden dan ook de eerste echte jeugdboeken. De bekendste is Hiëronymus van Alphens Proeve van kleine gedigten voor kinderen.

16 december

Schatten uit de kluis: Romantiek

Jeugdliteratuur uit de 19de eeuw probeerde kinderen iets te leren zonder dat ze het merkten. Niet verschenen er alleen brave kinderen in boeken, maar bijvoorbeeld ook Piet de Smeerpoets. Verhalen moesten vooral ook vrolijk en luchtig zijn. Uitgeverij Kluitman was in Nederland de bekendste uitgever van jeugdliteratuur. Deze uitgeverij drukte daarom een belangrijke stempel op wat kinderen lazen. Avonturenverhalen waren populair, zoals de belevenissen van Dik Trom.

23 december

Schatten uit de kluis: Verzuiling

Begin 20ste eeuw had elke levensovertuiging eigen jeugdliteratuur. Katholieke kinderen lazen katholieke boeken en protestantse kinderen protestantse. Hierin lazen kinderen verhalen vanuit hun eigen leefwereld verteld.

30 december

Schatten uit de kluis: Na de Tweede Wereldoorlog

De belangrijkste ontwikkeling voor het boek na de Tweede Wereldoorlog was de introductie van het pocketboek. Het was goedkoop en werd in massa’s gedrukt, waardoor boeken voor veel mensen betaalbaar werden. Veel kinderen konden zo oude en nieuwe verhalen lezen.

6 januari

Schatten uit de kluis: Moderne tijd

Tegenwoordig is de jeugdliteratuur veel rijker dan voorheen. Auteurs en uitgevers experimenteren met nieuwe vormen en genres. De jeugd heeft wat te kiezen!

Deze serie is onderdeel van het programma rondom de Expositie | Van Kruimeltje tot Ketelbinkie: Rotterdamse jeugdboeken 1900-1965.

  • Locatie: Centrale hal, Hoogstraat 110
  • Toegang: gratis
  • Aanmelden: verplicht via Eventbrite

Natuurlijk volgen wij de maatregelen van het kabinet. Klik hier voor informatie over de coronamaatregelen die bij ons gelden. 

Delen met vrienden

Organisator Bibliotheek Rotterdam

Organisator van Schatten uit de kluis

Een van de drukstbezochte plekken van Rotterdam is de bibliotheek: hét kenniscentrum en culturele podium van Rotterdam. Natuurlijk kun je boeken, muziek en films lenen, maar ook voor activiteiten, workshops, goede studie- of werkruimte, het huren van een zaal of bijwonen van een voorstelling ben je welkom.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen