Gratis

Shakespeare: tussen tragedie en utopie

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Kamerlingh Onnes Gebouw

Steenschuur 25

2311 Leiden

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Shakespeare bevindt zich met zijn grote tragedies in het spanningsveld tussen utopie en dystopie. In Hamlet en Julius Caesar, de drama’s die besproken zullen worden, schildert hij op virtuoze wijze het menselijk streven naar perfectie, en de tragiek der mislukking, zowel op persoonlijk als politiek vlak. Maar bovenal laat hij in zijn tragedies zien hoe wij ons zouden kunnen verhouden tot het menselijk tekort waaruit ons utopisch streven en de verwording tot dystopie voortkomen. Hij laat een spectrum van mogelijkheden zien waarbinnen het menselijk handelen zich zou kunnen ontvouwen en die uitnodigen tot nadenken over de condition humaine. Daarin betoont hij zich het grootste literaire genie dat ooit heeft bestaan.

Over de spreker: Reina Brouwer

Reina Brouwer studeerde Engelse Taal- en Letterkunde aan de Universiteiten van Groningen en Utrecht. Met een afstudeerrichting in de Letteren. Daarnaast studeerde ze filosofie aan de V.U. te Amsterdam en de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Door haar beide studies richt haar belangstelling zich op het snijvlak tussen literatuur en filosofie. Zij is gespecialiseerd in Shakespeare. Zij bereidt een proefschrift voor over tragedie in Shakespeare en Nietzsche.

Aanbevolen literatuur

William Shakespeare, Julius Caesar en Hamlet. Er zijn vele goede Nederlandse vertaling in omloop. Met name de vertalingen van Willy Corteaux, Gerrit Komrij en Jan Jonk worden aanbevolen.

Full movie Julius Caesar

Full movie Hamlet

De Engelse teksten:

http://nfs.sparknotes.com/juliuscaesar/

http://nfs.sparknotes.com/hamlet

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Kamerlingh Onnes Gebouw

Steenschuur 25

2311 Leiden

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen