Side-events Accountability Hack

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

4 Lange Poten

2511 CL Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Doe je niet mee aan Accountability Hack maar wil je wel meer te weten komen over de onderwerpen waar de deelnemers zich 4 oktober in vast gaan bijten? Kom dan op 4 oktober naar de side-events die in de Tweede Kamer worden georganiseerd. Je kan je nu inschrijven voor de side-events over: zorg, onderwijs en open data van de Tweede Kamer. Inschrijven kan tot en met 1 oktober!

Side event zorg door Jerry Vermanen

Hoe ontmasker je een zorgmiljonair?

Onderzoeksredactie Pointer (KRO-NCRV) onthulde samen met Reporter Radio en Follow The Money dat 97 Nederlandse zorgbedrijven in 2017 extreme winsten hebben gemaakt, die mogelijk onrechtmatig zijn. Zij kwamen niet aan die informatie via een bruine envelop in een parkeergarage, maar met openbaar beschikbare data. Hoe pak je zo’n onderzoek aan? Datajournalist Jerry Vermanen legt je stap voor stap uit hoe je van open data bij zorgmiljonairs terecht komt.

Side event open data van de Tweede Kamer door Jan-Paul Benard

Met het Open Data Portaal (ODP) (opendata.tweedekamer.nl) stelt de Tweede Kamer zo snel en transparant mogelijk de ruwe openbare data van het werkproces van de Tweede Kamer beschikbaar. Daarvoor zijn meerdere technische koppelingen beschikbaar. De externe afnemers, zoals wetenschappers, applicatieontwikkelaars en andere geïnteresseerden, mogen deze openbare open data gebruiken voor eigen toepassingen en analyses.

Sinds juli 2019 is alle openbare informatie uit de huidige drie aangesloten bronsystemen beschikbaar via de bètaversie van het ODP. De presentatie zal gaan over onze weg naar een werkend Open Data Portaal, met enkele praktische toepassingen. Tevens is er aandacht voor de toekomstplannen met het ODP, met ruimte voor reacties en suggesties van het publiek.

Side event onderwijs door Marije van den Berg

Op welke manier kan er meer inzicht verkregen worden in de lumpsumbekostiging in het onderwijs? Welke rol kan open data hierin vervullen, en schoolleiders, leerkrachten, ouders en bestuurders helpen bij de keuzes die zij moeten maken op school?
In 2016 startte het onderzoek ‘Geldstromen door de school’, waarmee Marije van den Berg tot een ongemakkelijke waarheid over geld, zeggenschap en kwaliteit kwam. In deze presentatie zal van den Berg samen met geldstromen-onderzoeker Pieter Buisman het hebben over de verantwoording van onderwijsgeld. Hoe zien we als gemeenschap toe op een goede besteding van al die miljarden? Wie heeft waarover zeggenschap? Wie verantwoordt aan wie? En wat heb je nodig voor het goede gesprek over geld op school?

Belangrijk: omdat de side-events in de Tweede Kamer georganiseerd worden, dien je je vooraf via eventbrite aan te melden. Daarnaast ben je verplicht legitimatie (ID-kaart, Paspoort of Nederlands rijbewijs) mee te nemen om je te kunnen legitimeren.


Datum en tijd

Locatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

4 Lange Poten

2511 CL Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen