€ 5

Simon(e) van Saarloos vs. Geert Wilders: Boekpresentatie!

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Bibliotheek Venlo

2 Begijnengang

5911 JL Venlo

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Boekpresentatie: ENZ. Het Wildersproces

Op donderdag 17 mei begint het hoger beroep in de strafzaak Wilders. De rechtbank veroordeelde Geert Wilders voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. De eerdere verloop van dit proces volgde Simon(e) van Saarloos vanuit de rechtszaal in 2016. Met haar neus zat ze bovenop het Wildersproces, wat ze op bijzondere wijze nog verder in haar leven vervlocht: zo reisde ze bijvoorbeeld af naar Israël en was ze in 2017 tijdens Vastelaovend in Venlo verkleed als Wilders. Op 25 mei presenteert Van Saarloos in de Stadsbibliotheek Venlo haar boek, vers van de pers.

Wilders wil niet de-islamiseren, hij wil vooral doorgaan, concludeert Van Saarloos. En ze wil hét begrijpen. Niet met grote verhalen en theorieën, want die leiden af. Ze verkiest een belichaamde, associatieve manier van kijken. Ze smeert hoogtepunten uit tot details en zet bijzaken in het licht. Met ENZ. Het Wildersproces schreef Van Saarloos een anti-hype boek, tegen de neiging van grote verhalen (en mannelijke duiding) in.

Zelf zegt ze over haar boek:
'Ik heb geprobeerd om me te verbinden aan een onderwerp dat onmogelijk met verse ogen te bekijken is: Wilders is al sinds 2006 een vast onderdeel van de politiek en ons publieke debat. Het boek ontstijgt de actualiteit van het proces, omdat ik verschillende manieren van ‘engageren’; een poging andere vragen te stellen dan de vragen die wij (media, burgers) altijd al stellen wanneer het Wilders betreft.'

Schrijver en journalist Frans Pollux interviewt Van Saarloos over haar ervaringen, haar boek (dat 14 mei verschijnt) en de thematiek die daarin naar voren komt. Het belooft een prikkelend en vurig gesprek te worden met een schrijver en filosoof die nergens voor terugdeinst.

Simon(e) van Saarloos werd geboren in 1990 in New Jersey (VS) en studeerde filosofie en literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York. Ze schreef en schrijft scherpe stukken voor nrc.next, Vrij Nederland en De Correspondent en was te gast bij VPRO’s Zomergasten. Momenteel woont ze in New York.Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Bibliotheek Venlo

2 Begijnengang

5911 JL Venlo

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen