€ 5

Smart Citizens Lab: citizen science crash course

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Waag Society

4 Nieuwmarkt

1012 CR Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 1 dag voor evenement

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Wat houdt citizen science eigenlijk in? En wat is het belang ervan? Wat kunnen we allemaal zelf meten, hoe doen we dat het beste, en misschien wel het belangrijkste, hoe gebruiken we de vergaarde kennis vervolgens om onze leefomgeving gezonder en leuker te maken? In deze citizens science crash course zetten we het idee achter citizens science uiteen en kijken we aan de hand van lessen die we geleerd hebben in verschillende projecten naar de potentie van deze beweging voor de samenleving.

Programma
Welkom en introductie door de moderator van deze avond: Frank Kresin (DesignLab UT Twente).

Presentatie van de Making Sense publicatie: Citizen Sensing, a toolkit
Ivonne Jansen-Dings (Waag Society) presenteert de nieuwe publicatie 'Citizens Sensing, a toolkit', waarin de resultaten van het Europese project Making Sense uiteen worden gezet. Welke lessen hebben we geleerd de afgelopen jaren, wat is het belang van citizen science en wat is de potentie.

Reflectie op de Smart Citizens Lab fijnstofmetingen rond Oud & Nieuw
Om het begrip citizens science concreet te maken presenteren we een project dat op dit moment nog loopt. Samen met het RIVM en een groep Amsterdammers onderzoeken we vanaf vlak voor de jaarwisseling tot nu de effecten van vuurwerk op de concentratie (fijn)stof in de lucht. Tijdens deze avond vertelt Joost Wesselink (RIVM) over de aanpak van deze metingen en gaan we in gesprek met deelnemers over de resultaten die deze metingen hebben opgeleverd en wat we kunnen doen met deze kennis?

Zelf meten van (fijn)stof
Daarna gaan we zelf aan de slag met sensoren van het RIVM en meten we het verschil tussen (fijn)stof binnen en buiten onder verschillende omstandigheden. Wat meten we en wat betekent dat?

Over het Smart Citizens Lab
De programmaserie van het Smart Citizens Lab bestaat uit participatieve workshops, presentaties en ontwerpsessies gericht op het verbeteren en in kaart brengen van de leefomgeving. In welke wereld willen we leven en welke rol speelt technologie daarin? We verkennen oplossingen waar we zelf direct invloed op kunnen uitvoeren. Samen ontwikkelen we doe-het-zelf (of doe-het-samen) oplossingen en creatieve interventies. Er is ruimte om te experimenteren en te leren, om zo samen te verkennen wat we willen en hoe we dat kunnen bereiken.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Waag Society

4 Nieuwmarkt

1012 CR Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 1 dag voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen