€ 7,50

Snaren en sterren door Marcel Vonk

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Groene Huis

21 Schothorsterlaan

3822 NA Amersfoort

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Geen refunds

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

De twee belangrijkste pijlers van de moderne natuurkunde - de quantummechanica en de relativiteitstheorie - blijken in extreme situaties niet goed samen te gaan. Zodra we proberen met deze modellen zwarte gaten of de oerknal te beschrijven, stuiten we op allerlei vreemde tegenspraken. Ten minste één van beide theorieën - en mogelijk allebei - is in dergelijke extreme omstandigheden dus niet exact geldig. De snaartheorie is een succesvolle poging om beide ideeën in één breder, consistent raamwerk te vatten.

In deze lezing bespreekt Marcel Vonk wat de snaartheorie inhoudt, en waarom die de bestaande problemen oplost. Tegelijkertijd zul je zien dat dit nieuwe model ook allerlei nieuwe problemen met zich meebrengt, en bespreekt Marcel hoe natuurkundigen proberen ook deze problemen op te lossen. Uiteindelijk komen we terug bij de sterrenkunde: wat leert de snaartheorie ons nu over het heelal, de oerknal en zwarte gaten? Is het mogelijk het model te testen met astronomische waarnemingen? Ook de ideeën van de Nederlandse fysicus Erik Verlinde, recent uitgebreid in het nieuws, komen hierbij ter sprake.

Marcel Vonk is mathematisch fysicus, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek behelst onder meer de snaartheorie, een theorie die allerlei toepassingen vindt in de kosmologie en de studie van zwarte gaten. Naast onderzoeker is hij ook enthousiast popularisator. In 2011 publiceerde hij het populairwetenschappelijke boek "Snaartheorie" en in november 2017 verscheen zijn nieuwe boek "Zwarte gaten - Gevangen in ruimte en tijd". Ook op de populairwetenschappelijke website www.quantumuniverse.nl zijn veel bijdragen van zijn hand te lezen.

De entreeprijs is inclusief een kop koffie of thee. Voor leden van Sterrenwacht Midden-Nederland is de toegang gratis via de kortingscode.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Het Groene Huis

21 Schothorsterlaan

3822 NA Amersfoort

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Geen refunds

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen