SOEDAH, LAAT MAAR... - Roy Grünewald en Esmay Usmany

Venster Acties

SOEDAH, LAAT MAAR... - Roy Grünewald en Esmay Usmany

Muzikaal verteltheater over Indo’s na de oorlog in Nederland. Met aanstekelijke verhalen en mooie liedjes!

Door Ontmoetingshuis Veenendaal-Oost

Waar en wanneer

Datum en tijd

za. 29 apr. 2023 20:15 - 21:45 CEST

Locatie

Ontmoetingshuis Veenendaal-Oost Spiesheem 54 3907 NJ Veenendaal Netherlands

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

  • 1 uur 30 minuten
  • eTicket voor mobiel

'Soedah, laat maar...' is een voorstelling met verhalen, muziek en mooie liedjes.

Het gaat over hoe de Indo’s na de oorlog in Nederland terecht kwamen. Over de opvang in contract pensions of barakken, het wennen aan een koud klimaat, het Hollandse eten. Ondertussen moesten wel trauma’s verwerkt worden, was er veel onbegrip in Nederland en moest een tweede en derde generatie een eigen weg vinden. Dat leverde een schat aan verhalen op. Over heimwee en verlangen, maar er werd ook heel wat gelachen. Om rare gewoontes over en weer. Er ontstonden liefdesrelaties die niet begrepen werden. Maar uiteindelijk hebben Indo’s hun kracht in een nieuwe identiteit hervonden.

Roy Grünewald weet als rasverteller deze verhalen smaakvol op te dissen en singer-songwriter Esmay Usmany wisselt dat af met mooie muzikale teksten.

Catchline

Rasverteller Roy Grünewald en singer-songwriter Esmay Usmany zijn Indisch van de tweede en derde generatie. Maar wat is dat dan, om tegenwoordig Indo te zijn tussen een kleine twee miljoen landgenoten met Indische roots? Langzaam verdwijnt die typische cultuur, maar welke geheimen kunnen nog worden verteld aan volgende generaties?

Roy Grünewald (1950) is in Bandung (Java) geboren en vertrok met zijn ouders op de ‘Oranje’ in 1952 naar Nederland. In het dorpse Brabant bracht hij als een van de weinige ‘donkere kindjes’ zijn jeugd door. Het vertellen van verhalen kreeg hij mee van zijn oude Indische oma. Een loopbaan als regisseur en theatermaker lag voor de hand.

Vanaf 2014 toerde hij met zijn zus Hedy door het hele land met de succesvolle vertelvoorstelling ‘Selamat Makan’ (smakelijk eten). ‘Soedah, laat maar…’ is een logisch vervolg daarop met nieuwe verhalen en een nieuw theaterconcept.

Esmay Usmany (1984) is van de derde generatie Indo’s. In Utrecht geboren maar opgevoed met de langzaam verdwijnende Indo cultuur. Al tijdens haar studie aan het conservatorium ontwikkelde zij zich tot een begaafd schrijfster van lied teksten waarvoor ze zelf de muziek componeerde. Zij speelde twee seizoenen in ‘De verteller’ samen met Fred Delfgaauw. Daarna ontwikkelde zij zich tot zelfstandig singer-songwriter met een eigen programma ‘Niets is wat het lijkt’. Daarmee stond ze in de finale van het Utrechts kleinkunst festival.

Productie: Roy Grunewald Special Concepts

Over de organisator

€ 12,50