Spiegel van de werkelijkheid - Dr Jenny Reynaerts

Venster Acties en details

Postponed

Ticketverkoop is gesloten

Registraties zijn gesloten
Je kan helaas geen tickets meer bestellen voor dit evenement. Schrijf je in op onze wachtlijst. Als er dan toch tickets vrijkomen, brengen we je daarvan op de hoogte.

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Thomas More Antwerpen Campus National

Kronenburgstraat 62-66

2000 Antwerpen

Belgium

Kaart bekijken

Ticketverkoop is gesloten

Registraties zijn gesloten
Je kan helaas geen tickets meer bestellen voor dit evenement. Schrijf je in op onze wachtlijst. Als er dan toch tickets vrijkomen, brengen we je daarvan op de hoogte.
Beschrijving van het evenement
Een boeiende spreker trakteert je op een lezing over kunst. Deze maand komt Dr. Jenny Reynaerts (Rijksmuseum Amsterdam) naar Antwerpen

Over dit evenement

In deze lezing vertelt Jenny Reynaerts hoe haar nieuwe boek met een overzicht van de 19de-eeuwse schilderkunst in Nederland tot stand kwam.

Nood aan een nieuw overzichtsboek

Sinds 1948 was er over de Nederlandse schilderkunst in de negentiende eeuw geen overzichtsboek meer geschreven. Docenten, studenten en geïnteresseerden gebruikten nog altijd het handboek van G.H. Marius uit 1903. Hoog tijd voor een nieuw overzicht. Dat kwam er dankzij Jenny Reynaerts. Zij schreef het boek ‘Spiegel van de werkelijkheid, het laatste overzicht van 19de-eeuwse schilderkunst in Nederland’. Geen gemakkelijke opdracht. Zeker sinds de jaren 1970 is het onderzoeksgebied verrijkt met veel nieuwe kennis en inzichten. Die overdaad aan informatie zorgde voor een extra uitdaging tijdens het schrijven.

Titanenwerk

In deze lezing vertelt Jenny Reynaerts hoe haar boek tot stand kwam. Ze zal het hebben over:

 • de voorgeschiedenis;
 • haar keuzes in de thema’s, kunstenaars en schilderijen;
 • nieuwe ontdekkingen;
 • de twee tentoonstellingen naar aanleiding van het boek;
 • de relatie tussen Noord- en Zuid-Nederlandse of Nederlandse en Belgische schilders.

Jenny Reynaerts in een notendop

 • Jenny Reynaerts is senior conservator schilderijen in het Rijksmuseum van Amsterdam en gespecialiseerd in de negentiende eeuw.
 • Daarvoor was ze universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam (1985-2003).
 • In het Rijksmuseum gaf ze in 2013 leiding aan de nieuwe inrichting van de presentatie 1800-1900.
 • Ze publiceert over 19de-eeuwse kunst in Nederland en specifieke kunstenaars. Ook meer algemene onderwerpen komen aan bod, zoals academisme in Nederland, landschapsschilderkunst en de romantiek.
 • Ze maakte tentoonstellingen over George Hendrik Breitner, Matthijs Maris, Edgar Degas en laat-19de-eeuwse Nederlandse schilderkunst.
 • Haar meest recente publicatie is Spiegel van de werkelijkheid. 19de-eeuwse schilderkunst in Nederland (Mercatorfonds/Rijksmuseum), in het Engels verschenen als Mirror of Reality.

Beperkte capaciteit

Omwille van de coronamaatregelen zijn we ertoe verplicht om de capaciteit van onze lezingen in te perken. Bij een eventuele versoepeling van de maatregelen kunnen we er steeds voor opteren om bijkomende tickets vrij te geven. Zet je op de wachtlijst voor dit evenement of hou onze kanalen in de gaten.

Vriendenvoordeel

Als vriend van het KMSKA kan je al eerste inschrijven voor alle lezingen van het seizoen. Vriend worden kan via kmska.be/steunen

Meer info

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

www.kmska.be

T 03 224 95 50

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Thomas More Antwerpen Campus National

Kronenburgstraat 62-66

2000 Antwerpen

Belgium

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen