Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

HAKA-gebouw

Vierhavensstraat 38

3029 BE Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Fotocredit: Team1010, IABR–Test Site M4H+

Havens overal ter wereld zijn in transitie, ook in de Eurodelta. De energietransitie, terugkeer van de maakindustrie, de opkomst van een circulaire economie en innovatie in productieprocessen dragen bij aan de verschuiving weg van “traditionele” havenactiviteiten. Er liggen kansen om deze ontwikkelingen te benutten voor de sociaaleconomische ontwikkeling in steden, denk aan nieuwe vormen van werkgelegenheid of nieuwe woon-werk combinaties. De plekken waar stad en haven samenkomen, de “stadshavens”, zijn de uitgelezen plekken om deze crossovers te ontwikkelen. Er wordt al volop gewerkt aan de herontwikkeling van (voormalige) stadshavens en er wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen van gebiedsontwikkeling in een poging voorbij te gaan aan het traditionele port out, city in model.

In dit debat zoomen we in op een aantal stadhavens in de Delta en verkennen we in een open gesprek hoe (voormalige) stadshavens getransformeerd kunnen worden tot veelzijdige centra. Kunnen deze gebieden als belangrijke schakelpunten worden ingezet in de transitie naar meer circulaire vormen van economie? Kunnen dit de plekken worden waar de koppeling tussen lokale vraag en kwaliteiten en het mondiale systeem gestalte krijgt? En welke nieuwe vormen van gebiedsontwikkeling waarin bestaande (bottom up) lokale dynamiek in synergie met (top down) visie kan worden geactiveerd, zien we ontstaan?

De eerste resultaten van de IABR–Test Site M4H+ vormen het startpunt. Daarna verbreden we het spectrum met inzichten vanuit de stadshavens van Gent, Zaanstad en Antwerpen. Als vruchtbare ondergrond voor het gesprek worden de belangrijke conclusies voor de transitie van het Nederlands-Vlaamse havensysteem uit de Lage Landen 2020-2100 – Een Toekomstverkenning gedeeld.

Met bijdragen van o.a.: Bert Gellynck (1010au), Peter Vanden Abeele (Stadsbouwmeester Gent), Rozemie Claeys (AG Vespa Antwerpen), Jeroen Dirckx (KCAP) en Hans ten Hoeve (Programmamanager Ontwerp en Beleid, ministerie BZK).

Moderatie: Joachim Declerck (ateliermeester IABR–Atelier Rotterdam en lid curatorteam IABR–2018+2020)

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

HAKA-gebouw

Vierhavensstraat 38

3029 BE Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen