Gratis

Stereotyperende microportretten in (politieke) berichtgeving

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Universiteit Leiden - Lipsius gebouw

1 Cleveringaplaats

2311 BD Leiden

Netherlands

Kaart bekijken

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Een interactieve workshop over de rol van de media in een samenleving op zoek naar verbinding.

Door de keuzes die journalisten dagelijks maken, worden verschillende groepen in de maatschappij veelal op stereotyperende wijze beschreven. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van LJS Media Research, de Vrije Universiteit Amsterdam en Taalstrategie. De stereotyperende beschrijvingen, oftewel microportretten, verschillen sterk per omschreven ‘groep’. Zo worden moslims in de Nederlandse pers vaak omschreven met behulp van stereotyperende beschrijvingen ‘radicaal’, ‘extremistisch’ en ‘terroristisch’. Dit in tegenstelling tot de Nederlander, die juist de eigenschappen ‘bekend’, ‘hardwerkend’ en ‘gewoon’ toebedeeld krijgt.

Wat voor invloed heeft dit op moslims en op het beeld dat autochtone Nederlanders van hen hebben? Hoe kunnen de media omgaan met keuzes over hoe mogelijk stereotyperende informatie wordt weergegeven? Wanneer is het vermelden van iemand's achtergrond relevant? Moet het alleen dan genoemd worden of juist ook wanneer dit niet relevant lijkt, zodat een completer beeld ontstaat?

Tijdens deze workshop worden de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd en gaan we in discussie over de bovenstaande vragen.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Universiteit Leiden - Lipsius gebouw

1 Cleveringaplaats

2311 BD Leiden

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen