Succesvolle inburgering, verbinden, verbeteren, versnellen

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Schouwburg De Lawei

1 Laweiplein

9203 KL Drachten

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Geen refunds

Beschrijving van het evenement
De inburgering van nieuwkomers gaat op de schop. Met een arbeidsparticipatie van nog geen 25% kun je niet zeggen dat het goed gaat.

Over dit evenement

De inburgering van nieuwkomers gaat op de schop. Met een arbeidsparticipatie van nog geen 25% kun je niet zeggen dat het goed gaat met de inburgering. Gemeenten krijgen vanaf 2021 de touwtjes in handen om ervoor te zorgen dat nieuwkomers zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren en aan het werk gaan. Daarbij staan het formuleren van doelen en behalen van resultaten centraal. Zou het de gemeente wel lukken om de (arbeids)participatie van de nieuwkomers naar een aanvaardbaar niveau te tillen, en wat zou een aanvaardbaar niveau nou eigenlijk zijn?

Om alvast een goed idee te krijgen van wat ons te wachten staat, bent u op woensdag 9 oktober van harte welkom op de conferentie ‘Succesvolle inburgering, verbinden, verbeteren en versnellen’.

Thema

De conferentie heeft als thema ‘verbinden, verbeteren, versnellen’. Alledrie nodig voor een succesvolle inburgering. En dat tegen de achtergrond van de schijnbare tegenstelling: de gelijke behandeling voor de wet, zónder aanziens des persoons versus de ongelijke behandeling, maatwerk mét aanziens des persoons. Tijdens de conferentie zal u worden meegenomen, geconfronteerd, uitgedaagd en wordt u houvast geboden over de toekomst van inburgering. Een inspirerende middag met vraagstukken, ideeën en uitwisseling van ervaringen. Uw inbreng is mogelijk tijdens de vragenronde na elke spreker.

Sprekers

Inburgeringsbeleid is een complex recept. Wij zijn zeer verheugd dat Minister Koolmees zijn visie en uitleg geeft op de aangekondigde wet. Wethouder Piet de Ruiter (Smallingerland) bespreekt met ons de mogelijk en onmogelijkheden, uitdagingen en randvoorwaarden. Judith Blijdenstein, HR-directeur bij Accenture en zeer betrokken bij Refugee Talent Hub belicht de rol en kansen van het bedrijfsleven. Tijdens het congres praten we niet alleen over vluchtelingen maar ook met vluchtelingen. Dagvoorzitter Bahram Sadeghi maakte op dertienjarige leeftijd van nabij de Irak-Iran oorlog mee waardoor hij al in zijn geboorteland Iran de status van vluchteling verwierf. Op zijn 18e kwam hij als verstekeling naar Nederland in een tijd dat het woord inburgering nog uitgevonden moest worden, terwijl spreker Manar Aburshaid, geboren en getogen in Damascus en sinds 3 jaar statushouder nooit iets anders dan het belang van én het mislukken van inburgering heeft gehoord. Als een rasondernemer klaagt hij over de vele regels in Nederland, dus ook over inburgering, maar dat weerhoudt hem er niet van om nieuwkomers succesvol aan het werk te helpen. Maar hoe doet Manar dat terwijl statushouders en werkgevers zo ver van elkaar staan door verschillende culturen en het ontbreken van erkende diploma’s, om maar twee van zijn kopzorgen te noemen.

Voor wie?

Bent u een bestuurder, beleidsmaker, ambtenaar of professional, die zie bezighoudt met opvang, begeleiding, inburgering en participatie van statushouders/vluchtelingen? Dan is deze conferentie een niet te missen ontmoetingsplek en bent u van harte welkom.

Locatie:

Schouwburg de Lawei, Laweiplein 1, 9203 KL Drachten

Kosten

De kosten voor één dag deelname zijn € 50,- per persoon. Dit is inclusief Syrische koffie, Iraanse thee, Friese dúmkes & oerhollandse netwerkborrel! Betaling kan vooraf via Ideal.

Programma

13.00 uur – Ontvangst

13.30 uur – Dagvoorzitter & spreker Bahram Sadeghi opent en leidt het programma

14.00 uur – Ondernemer Manar Aburshaid deelt ervaringen en houdt een spiegel voor

14.30 uur – Minister Wouter Koolmees licht zijn wet toe en wordt ondervraagd

15.00 uur – Pauze

15.30 uur – Wethouder Piet de Ruiter (Smallingeland) regisseert en stimuleert

16.00 uur – HR-directeur Judith Blijdenstein (Accenture) herkent kansen voor statushouders en bedrijven

16.30 uur – Netwerkborrel

17.30 uur – Einde

Organisatie:

Deze dag wordt georganiseerd door Stavoor en VluchtelingenWerk Noord-Nederland, ondersteund door ROC Friesland College, ROC Friese Poort, ROC Alfa College, Refugee Talent Hub en Tinten Welzijnsgroep.

Datum en tijd

Locatie

Schouwburg De Lawei

1 Laweiplein

9203 KL Drachten

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Geen refunds

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen