Donatie

Tegenlicht Meet up Deventer: deep fake news

Venster Acties en details

Donatie

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

de Bibliotheek Deventer

18 Stromarkt

7411 PK Deventer

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Wat is waar? Samen nadenken over informatie die we krijgen en het onderscheid tussen feit en fictie.

Over dit evenement

De term Deep Fake staat voor audio en videobeelden die door middel van kunstmatige intelligentie zijn gecreëerd. Met deze technologie is het mogelijk echte mensen dingen laten zeggen en doen die ze nooit gezegd of gedaan hebben. We gaan van Fake News naar Deep Fake News. Een onderzoek aan de frontlinie waar uitgevochten wordt wie onze werkelijkheid gaat beheersen.

Vroeger was het maken van Deep Fake voorbehouden aan de tovenaars in de special effect studio’s van Hollywood. Maar de Deep Fake technologie ontwikkelt zich zo rap dat deze toegankelijker wordt voor de massa. Met alle gevolgen van dien. Wetenschappers proberen met algoritmes Deep Fake video’s te ontmaskeren en onschadelijk te maken. Maar de zelflerende algoritmen zorgen ervoor dat deze Deep Fakes steeds realistischer worden en moeilijker te detecteren zijn. Niet voor niets heeft het Amerikaanse ministerie van defensie de Deep Fake technologie aangemerkt als een bedreiging voor de nationale veiligheid.

In een tijd waarin we nauwelijks het hoofd kunnen bieden aan ‘primitieve’ vormen van nepnieuws jagen de Deep Fakes menigeen de stuipen op het lijf. Want een gedeelde werkelijkheid is onontbeerlijk voor een functionerende democratie. Maar wat zijn de gevolgen van deze nieuwe technologie in een wereld waarin vertrouwen in de media en democratische instituties meer en meer aan erosie onderhevig is?

Tegenlicht Meetup Deventer wil bijdragen aan kritisch denken en constructief samenleven. Meetup-bijeenkomsten worden georganiseerd naar aanleiding van uitzendingen VPRO Tegenlicht. We starten om 10.30 met het bekijken van de volledige documentaire. Om 11.30 uur start de discussie. In de discussie gaan we met de aanwezigen samen onderzoeken wat de consequenties van dit onderwerp voor ons zijn. Je bent van harte uitgenodigd.

We zitten in de theaterzaal van de bibliotheek Deventer. In verband met de coronaregels is er plek voor maximaal 16 mensen.

Deelname bijeenkomst is voor een vrije gift.

Reserveer je plek via het ticket op Eventbrite. lukt dit je niet, neem dan contact op met de organisator van dit evenement.

Kun je niet deelnemen, maar wil je dit initiatief steunen? Dan is je donatie meer dan welkom! Zo draag je bij aan het voortbestaan van Deventer tegenlicht meet up.

Tegenlicht Meetup Deventer is een initiatief van- en wordt begeleid door Trees Schopman. (www.filosofischepraktijkdeventer.nl).

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

de Bibliotheek Deventer

18 Stromarkt

7411 PK Deventer

Netherlands

Kaart bekijken

Organisator De Spiegel - filosofische praktijk Deventer

Organisator van Tegenlicht Meet up Deventer: deep fake news

De Spiegel … voor het ontwikkelen van ‘eigen-wijsheid’. 
Want zoals keizer-filosoof Marcus Aurelius (121-180) al zei: Graaf in je binnenste. 
Daar is de bron van het goede en die kan steeds weer opborrelen als je steeds weer graaft.

Elke laatste en eerste donderdagavond van de maand Tegenlicht Meetup Deventer en filosofiecafé Deventer. 
Diverse filosofiecursussen
 elk jaar vanaf half september tot april.
Meer weten? Kijk op www.filosofischepraktijkdeventer.nl

  • De maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen