Gratis

Tegenlicht Meetup Lochem: Deltaplan Waterstof

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Stadshuus

Markt 3

Lochem

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Nederland wil in 2050 van het aardgas af zijn. Maar hoe? Omdat zonne- of windenergie lastig opgeslagen kan worden, lijken dat (nog) geen geschikte alternatieven. Daar kan waterstof bij helpen: een unieke eigenschap van de deeltjes maakt dat waterstof energie kan opslaan en transporteren. En toch: Nederland durft de stap niet te zetten. Het is hoog tijd voor een deltaplan.

Regisseur Rob van Hattum houdt zich al sinds de jaren tachtig bezig met waterstof. Hij zag dat een overstap op waterstofgas werd omschreven als de sleutel tot een soepele energietransitie, maar dat er in praktijk op grote schaal weinig stappen werden gezet. Dat moet, en kan, anders: een ‘deltaplan waterstof’ zet pas écht zoden aan de dijk.

Er wordt al druk geëxperimenteerd met waterstof, door grote en kleine partijen. De Gasunie onderzoekt hoe ze duurzame groene waterstof uit zonne-energie kunnen produceren en netbeheerder Tennet wil energie opslaan in de Noordzee (op zogenaamde waterstofeilanden). Shell ontwikkelt waterstof-pompstations, omdat de grootschalige introductie van schone-waterstof-auto’s steeds dichterbij lijkt te komen. Ook op gemeenteniveau zijn ze bezig: het Zuid-Hollandse dorp Stad aan ’t Haringvliet wil in 2025 volledig overschakelen op groene waterstof, en de provincie Groningen schetst vol goede moed een plan voor een nieuwe, aardgasvrije toekomst met waterstof.

De waterstofbelofte laat ook andere landen niet koud: Japan wil de Olympische Spelen van 2020 volledig op waterstof laten draaien en Rusland onderzoekt of ze hun aardgas kunnen omzetten in schonere waterstof.

In Nederland zijn we er al bijna klaar voor: de infrastructuur voor een grootschalige transitie van gas naar waterstof ligt er in Nederland al grotendeels. Het oude aardgasnet, zowel aan land als op zee, blijkt namelijk ook geschikt voor waterstof. Met wat kleine aanpassingen kunnen de miljarden euro’s aan ondergrondse leidingen worden hergebruikt. Nog even, en we kunnen over. Staan we aan de vooravond van een waterstofrevolutie?

Onze gast deze avond is regisseur Rob van Hattum


Programma

19.30 - 19:50 uur: Inleiding door Rob van Hattum: regisseur documentaire Deltaplan Waterstof.
19:50 - 20:35 uur: samen documentaire VPRO Tegenlicht bekijken
pauze
21:00 - 22:00 uur: vragen en gesprek n.a.v. de documentaire

Entree: gratis. Vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.
Registreren is noodzakelijk. Er zijn maximaal 80 plaatsen beschikbaar.

Tegenlicht Meetup Lochem wordt ondersteund door: LochemEnergie, Eigenzinnig Lochem, Graafschapbibliotheken, Stichting Welzijn Lochem, Cultureel Cafe Lochem, KomPassie Lochem en de Gemeente Lochem.

Organisatie
Tegenlicht Meetup Lochem wordt georganiseerd door Chris Kuypers, Gerthe Lamers en John Susebeek vanuit hun gezamenlijke interesses in maatschappelijke thema's als duurzaamheid, compassie, co-creatie, natuur, cultuur, gezondheid, zorg, onderwijs.

Wilt u ons ook steunen? Neem dan contact met ons op.
Stuur een mail naar meetuplochem@gmail.com


Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Het Stadshuus

Markt 3

Lochem

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen