€ 17,50

Thema-avond Zuid-Afrika met Jaco Kleynhans, ambassadeur 'Solidariteit'

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

locatie wordt nader gecommuniceerd

Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Geen refunds

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Anno 2018 staat de Afrikaner cultuur zwaar onder druk. Bekend zijn de ‘Plaasmoorde’ en de dreigende (etnisch gedreven) landonteigeningen. Internationaal is brede aandacht voor dit brisante onderwerp. Daar komt voor Nederland de bestaande culturele en historische verwantschap met de Boeren bij. Namens verschillende organisaties die opkomen voor de belangen van de Boeren is Jaco Kleynhans, ambassadeur van Solidariteit, onze gast. Hij zal geïnterviewd worden door een mystery guest, een man met veel kennis over Zuid-Afrika, die tevens de dialoog met de zaal zal modereren.


Programma

  • 19.30 uur, zaal open

  • 20.00 – 20.45 uur, ronde 1

  • 20.45 – 21.15 uur, pauze

  • 21.15 – 22.00 uur, ronde 2

  • 22.00 uur, borrel


Ticket

Bij de ticketprijs zijn twee consumptie fiches inbegrepen. Bij de toegangscontrole krijgt u uw fiches uitgereikt. De fiches kunt u omzetten in een consumptie bij de bar van de gelegenheid. Fiches worden niet teruggenomen.

Diner

Voor geïnteresseerden is er de mogelijkheid om in te schrijven voor het diner. Dit zal beginnen om 18.00 uur en duren tot het begin van de discussie-avond. Het diner biedt de kans om kennis te maken met uw disgenoten en van gedachten te wisselen over het onderwerp van de avond of wat u allen verbindt. U betaalt uw eigen diner. De kosten worden geschat op ongeveer 40 euro per persoon.

Als u interesse heeft om deel te nemen aan het diner, meldt dit dan svp bij metis.genootschap@gmail.com, ondervermelding van uw naam.Dystopisch relaas: Afrikaner Boeren cultuur onder vuur

In 1900 stoomde de Nederlandse pantserkruiser ‘De Gelderland’ op naar Portugees-Oost-Afrika. Het doel was om de daarheen gevluchte president van de toenmalige Zuid-Afrikaansche Republiek op te halen: Paul Kruger. Bij aankomst in Nederland werd ‘oom Paul’ als een ware volksheld onthaald. Op de stations dromden duizenden mensen samen terwijl het Transvaalse volkslied speelde. De vlaggen van de twee Boerenrepublieken werden gehesen. Het is illustratief voor de wijze waarop de Boeren, nazaten van de Nederlanders tenslotte, werden gepercipieerd. Vanaf de Eerste Boerenoorlog verwierven de Boeren hier te lande een heroïsche status. Ondanks een zware minderheid, wisten zij zich te verzetten tegen het machtige Britse Imperium. Hoewel de Nederlandse regering tijdens de Tweede Boerenoorlog beducht was om in conflict te komen met Engeland, werd met name door koningin Wilhelmina diplomatieke inspanningen betracht ten behoeve van de Boeren. Ook vochten Nederlandse vrijwilligers mee tegen de Britse troepen. Voorts werden diverse particuliere initiatieven gelanceerd zoals inzamelingen en petities naar Engeland.

Het voorgaande is exemplarisch voor de diepe culturele en emotionele verwantschap tussen de Nederlandse bevolking en de Boeren. Vandaag de dag is alle reden om die oude banden aan te halen. Al zijn de omstandigheden die de aanleiding vormen, zonder meer te duiden als ‘dystopisch’. Berucht zijn inmiddels de zogeheten ‘Plaasmoorde’ en de dreigende landonteigeningen zonder nadeelscompensatie. Het beleid van de huidige ANC-regering is immers gericht op de herverdeling van land, op basis van etniciteit. Ook in het Witte Huis zijn deze ontwikkelingen niet onopgemerkt gebleven getuige de tweet van president Trump van 23 augustus van dit jaar. Secretary of State Mike Pompeo werd belast deze ontwikkelingen gade te slaan.

De huidige en de te verwachten situatie van de Boeren zal dan ook de focus van de avond zijn. Een belangrijk element is uiteraard het beleid van de huidige Zuid-Afrikaanse regering. De vraag kan ook gesteld worden of er lessen te trekken zijn voor de Nederlandse maatschappij. Aan dit belangrijke thema wordt invulling gegeven door een interactieve avond met onze gast Jaco Kleynhans. Hij is ambassadeur namens Solidariteit en werkt nauw samen met Helpende hand, Afriforum en Orania. Deze organisaties – gezamenlijk meer dan 500.000 leden – trachten de belangen van de Boeren te behartigen. Jaco Kleynhans zal geïnterviewd worden door onze mystery guest, die ook zal optreden als moderator. Uiteraard wordt het stellen van vragen door de zaal van harte aangemoedigd en wordt uitgezien naar een levendige dialoog.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

locatie wordt nader gecommuniceerd

Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Geen refunds

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen