€ 45

Themamiddag: Wat wordt de volgende voedingshype?

Evenementdetails

Locatie

Locatie

HNK Ede Horapark

41 Bennekomseweg

6717 LL Ede

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Wat moet je met al die voedingshypes en verschillende gezondheidsopvattingen?

Suiker is gif, gluten moet je mijden en melk is voor kalfjes. En dat zijn nog niet eens de meest recente voedingshypes. Want wat denk je van 'intermittend fasting' en het pioppidieet? Wat moet je met al die voedingshypes en in het bijzonder, hoe ga je daar in je praktijk mee om?

De Academie voor Leefstijl en Gezondheid organiseert op woensdagmiddag 20 november 2019 een themamiddag over het komen en gaan van verschillende opvattingen over gezondheid en voeding. Daarvoor duiken we met journalist Onno Kleyn in de geschiedenis. Hij geeft, zoals hij zelf zegt, een vrolijke, relativerende kijk, een filosofische oefening in betrekkelijkheid.

In het tweede deel van de middag ga je met Karine Hoenderdos de recente voedingshypes onder de loep nemen. Oude wijn in nieuwe zakken of voortschrijdend inzicht? En kunnen we voorspellen wat een volgende hype gaat worden?

Programma

13:30 - 14:45 Lezing Onno Kleyn
Flink gemberpoeder en poedersuiker over je karbonaadje, anders word je ziek! De opvattingen over gezond eten waren vroeger beslist anders dan nu. ‘Laat ons voedsel medicijn zijn, en ons medicijn ons voedsel,’ schreef Hippocrates in de 4e eeuw v.Chr. Maar de uitwerking die hij er vervolgens aan gaf en die het denken over gezondheid meer dan 2000 jaar bepaalde is de onze niet. Wij zien suikers als iets waar matigheid mee betracht moet worden, net als verzadigd vet. Maar lachen de mensen van het jaar 2500 ook om onze opvattingen? Onno Kleyn neemt ons mee op een reis langs de denkbeelden omtrent voeding en gezondheid door de eeuwen heen. Een vrolijke, relativerende kijk, een filosofische oefening in betrekkelijkheid.

14:45 - 15:00 pauze

15:00 - 16:30 Workshop Karine Hoenderdos
Breng je favoriete hype in en we nemen hem samen onder de loep. Welke hypes zijn gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke inzichten en hoe onderscheid je die van pertinente onzin? Kunnen we in de glazen bol zien wat de volgende hype wordt? Karine heeft ook een stappenplan om je eigen voedingshype te creeren!

Wat leer je?

  • Beeld van voeding en gezondheid door de eeuwen heen
  • Je leert hoe voedingshypes ontstaan
  • Je leert de opvattingen over voeding en gezondheid in een wetenschappelijk kader te plaatsen
  • Je leert de belangrijkste golfbeweging in voedingshypes van de laatste jaren kennen
  • Je leert te herkennen wat een hype is
  • Je leert hoe je deze kennis kunt gebruiken in de praktijk.

Datum: woensdag 20 november 2019

Voor wie: studenten en oud-studenten van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid, dietisten en andere geinteresseerden

Aanvang: 13.30 uur, inloop vanaf 13.00 uur

Locatie: HNK te Ede, navigeer Horapark of kom met de trein

Kosten: Euro 45,00, BTW vrijgesteld.

Accreditatie: is aangevraagd voor leefstijlcoaches. Dietisten krijgen 3 accreditatiepunten.

Onno Kleyn is een van de senioren in het vak van culinair en wijnjournalist, bekend om kennis en zijn specialismen: Italië, Frankrijk en de geschiedenis van gastronomie. Hij schrijft wekelijks twee rubrieken in de Volkskrant. In 2011 startte hij de Academie Culinair Schrijven, waar hij aankomende en gevestigde culinaire talenten begeleidt. Daarnaast geeft hij veel lezingen en colleges. Kleyn publiceerde al meer dan 40 boeken over wijn en eten. Najaar 2016 publiceerde hij het meer dan 1000 pagina’s tellende De grote Kleyn, culinair compendium en in 2018 Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland, dat hij samen met zijn dochter Charlotte schreef. In mei 2019 verschijnt Italië – mijn verhalen en recepten, een persoonlijke zoektocht naar de achtergronden, tradities en eigenzinnigheden van de Italiaanse keuken.

Karine Hoenderdos is na een kortstondige loopbaan als diëtist in de psychiatrie en communicatiemedewerker, ondernemer geworden. Samen met drie collega’s runt ze Scriptum communicatie over voeding. Daar combineert ze haar kennis op het gebied van voeding en gezondheid met haar liefde voor het schrijven. Samen met de collega’s van Scriptum maakt Karine ook de websites www.puurgezond.nl en www.nieuwsvoordietisten.nl. Ze werkt als tekstschrijver, communicatieadviseur, docent en auteur (Eet Meer!, Diabetes type 2? Maak jezelf beter en Hart- en vaatziekten? Maak jezelf beter)

Delen met vrienden

Locatie

HNK Ede Horapark

41 Bennekomseweg

6717 LL Ede

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen