Thursday Night: Architectuurdialoog Nederland Vlaanderen I, Grenzeloos Maatwerk
€ 0 – € 17,50
Thursday Night: Architectuurdialoog Nederland Vlaanderen I, Grenzeloos Maatwerk

Thursday Night: Architectuurdialoog Nederland Vlaanderen I, Grenzeloos Maat...

Evenementgegevens

Deel dit evenement
Datum en tijd
Locatie
Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

3015 CM Rott

Bekijk kaart

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Nederlandse en Vlaamse architecten gaan met elkaar in gesprek over hun gedeelde opvattingen over vakmanschap, maatwerk en ruimtelijke kwaliteit ondanks de verschillende culturele en historische condities. Met de bureaus GAFPA (BE), Raamwerk (BE), Happel Cornelisse Verhoeven Architecten (NL) en Koen van Velsen architecten (NL).

Terwijl de Nederlandse architectuur met Superdutch internationaal in de belangstelling stond, werd het beeld van de Vlaamse architectuur lange tijd vooral getypeerd als ‘lelijk’ en ‘rommelig’. De laatste jaren voert echter een ander, meer poëtisch beeld de boventoon in Vlaanderen en is er een groep Nederlandse architecten die affiniteit toont met deze stijl en werkwijze. Zij delen een bijzondere aandacht voor compositie, ritme en materialiteit hetgeen hun werk een afgewogen kwaliteit verleent. Op deze avond onderzoeken we deze toenadering die verrassend is gezien de culturele, ruimtelijke en architectuurhistorische verschillen.

Deze dialoog tussen Nederland en Vlaanderen is de eerste in een internationale reeks georganiseerd door Het Nieuwe Instituut. Elk gesprek stelt een thema centraal: ‘Grenzeloos Maatwerk' (27 oktober Rotterdam), ‘Radicaliteit & Poëzie' (november Frankfurt), ‘Compositie & Materiaal' (24 november Antwerpen), en ‘Aanleiding & Plek' (8 December Frankfurt). Aanleiding vormt de tentoonstelling Maatwerk – Massarbeit in het Deutsches Architekturmuseum (8 oktober – 12 februari 2017). Het Nieuwe Instituut ondersteunt deze tentoonstelling met bruiklenen uit het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw.

De reeks dialogen wordt geïnitieerd en mogelijk gemaakt door het Agentschap voor Architectuur, Design en Digitale Cultuur van Het Nieuwe Instituut in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut. De selectie van bureaus is mede tot stand gekomen door de inspanningen van Jantje Engels en Marius Grootveld, als curatoren ook verantwoordelijk voor een deel van de tentoonstelling Maatwerk.

Thursday Night Dinner

Voorafgaand aan de Thursday Night kunnen bezoekers om 18.30 uur aanschuiven bij een gezamenlijk diner met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. De maaltijd van verse, biologische producten wordt geserveerd in Het Nieuwe Café en kost € 17,50 inclusief drankjes. Reserveren voor het diner kan tot een dag van tevoren.

http://thursdaynight.hetnieuweinstituut.nl/activiteiten/architectuurdialoog-nederland-vlaanderen-i-grenzeloos-maatwerk

Foto: Wachtebeke, GAFPA

Delen met vrienden
Datum en tijd
Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

3015 CM Rott

Bekijk kaart

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen