Thursday Night: Archive Explorations - Squatting the Archive!
€ 0 – € 7,50
Thursday Night: Archive Explorations - Squatting the Archive!

Thursday Night: Archive Explorations - Squatting the Archive!

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Nieuwe Instituut

25 Museumpark

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Op zoek naar sporen van de Nederlandse kraakgeschiedenis en haar betekenis voor de hedendaagse architectuur wordt het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw deze avond gekraakt. Met bijdragen van conservator Hetty Berens, architect Ton Venhoeven, onderzoeker kunstenaar Reinier Kranendonk en onderzoeker en activist René Boer. Moderator is Flora van Gaalen (Het Nieuwe Instituut).

In een tijd dat een programmatische benadering van de bestaande stad opnieuw actueel is, waarin gewerkt wordt vanuit 'wat er is' en leegstaande gebouwen nieuwe functies krijgen, start Het Nieuwe Instituut een onderzoek naar kraken als een vorm van toe-eigening die onderdeel is van de architectuur. Hoe kan kraken – sinds 2010 formeel verboden - worden begrepen als strategie met ruimtelijke implicaties? En wat kan de invloed van de kraakbeweging zijn op de veranderende praktijk van de architect en stedenbouwkundige?

Deze avond maakt deel uit van het onderzoek The Architecture of Appropriation. Startpunt voor het onderzoek vormt een installatie van ontwerpbureau ZUS [Zones Urbaines Sensibles].

Taal: Nederlands

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, de andere keer een quiche met salade. Dinervouchers a € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Dwars door het archief

Aan de hand van de archieven van de belangrijkste architecten en stedenbouwers biedt het Rijksarchief voor Architectuur inzicht in de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en maatschappij van de afgelopen 130 jaar. In de 4.000.000 tekeningen, schetsen, maquettes, zakelijke en persoonlijke correspondentie, foto's, affiches en verzamelde knipsels liggen talloze verhalen besloten. Ook verhalen die tot nog toe verborgen zijn gebleven omdat niemand er nog oog voor heeft gehad. Voor de Dwars door het Archief-avonden worden uiteenlopende mensen uitgenodigd om op ontdekkingsreis in het archief te gaan en zo nieuwe perspectieven te introduceren.

Beeld: Jouke van den Bout en Paul de Ley tijdens een buurtvergadering op Bickerseiland. Foto Pieter Boersma. Collectie Het Nieuwe Instituut, LEYP, f20-1

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Het Nieuwe Instituut

25 Museumpark

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen