€ 3,75 – € 7,50

Thursday Night Live! De Stijl als interieurproject

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Een duo-lezing in Huis Sonneveld met ontwerper Sabine Marcelis en architectuurhistoricus Hetty Berens. Marcelis en Berens zullen ieder aan de hand van een specifiek interieurproject reflecteren op ontwerpstroming De Stijl. De twee verhalen maken inzichtelijk dat De Stijl allerminst een geïsoleerd avant-garde project was, maar in vele richtingen en tot op vandaag de dag zijn invoed doet gelden.

Berens neemt het werk van kunstenaar Bart van der Leck als uitgangspunt en toont de naadloze inbedding van De Stijl in Huis Sonneveld. Met onder meer aandacht voor de pastel-primaire kleuren die Van der Leck in opdracht van interieurzaak Metz ontwierp en die in het huis voorkomen naast de kleuren van architect Leen van der Vlugt. Marcelis zal ingaan op een van haar lichtkunstwerken die speciaal voor de gelegenheid in Huis Sonneveld wordt geplaatst.

Hetty Berens

Hetty Berens is architectuurhistoricus en werkzaam als conservator in Het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld. Zij is verantwoordelijk voor acquisities en collectieonderzoek. Zij maakt bovendien tentoonstellingen, publiceert en geeft lezingen. Ze verzorgde de presentatie Simultaan Modernisme in Huis Sonneveld en de tentoonstelling Architectuur en interieur. Het Verlangen naar Stijl in Gemeentemuseum Den Haag, een samenwerking tussen Gemeentemuseum Den Haag en Het Nieuwe Instituut met collectiestukken van Het Nieuwe Instituut.

Sabine Marcelis

Ontwerper Sabine Marcelis richt zich op materiaal- en productontwerp. Door speciale effecten uit het productieproces in het eindproduct te gebruiken, roepen haar installaties een magische sfeer op. In 2017 ontwierp Marcelis in opdracht van EYE International, het Nederlands Filmfonds en Het Nieuwe Instituut een op De Stijl geïnspireerd Nederlands paviljoen voor het Filmfestival van Cannes. Een variatie op deze installatie is nu te zien in Het Nieuwe Instituut.

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. De vrijstaande villa uit 1933 werd ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt in opdracht van Albertus Sonneveld, een van de directeuren van de Van Nellefabriek. De architecten ontwierpen een totaalconcept waarin architectuur, interieur en inrichting minutieus op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt vanaf 18.00 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf.

Inloop Huis Sonneveld vanaf 19.00 uur
Start lezing 19.30 uur

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen