€ 0 – € 7,50

Thursday Night Live! Wat is het Nederlandse landschap?

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Schrijvers, dichters, denkers en ontwerpers vieren en ontleden de rijkdom van het Nederlandse landschap ter gelegenheid van het verschijnen van het jubileumnummer van literair tijdschrift De Gids. Een gesprek met schrijver en filosoof Dirk van Weelden en landschapsarchitect Adriaan Geuze onder leiding van Marten Kuijpers. Afgewisseld met voordrachten van de schrijvers/dichters Maria Barnas, Peer Wittenbols, Sasja Janssen, Maarten van der Graaf.

Het Nederlandse landschap is van wezenlijk belang voor schrijvers en dichters. Ze ontlenen er inspiratie aan, gebruiken het in hun werk of onderzoeken het als bestandsdeel van een gedeelde identiteit. Maar dat landschap is sterk aan verandering onderhevig. Er is geen plek meer die ontkomt aan menselijk ingrijpen, elke vierkante centimeter is door mensen gevormd en gepland. Daarbij vervagen aloude grenzen tussen binnen en buiten, publiek en privaat, en cultuur en natuur, en verdwijnt zo ook langzaam de klassieke visie op stad en landschap als elkaar uitsluitende fenomenen. Stad en land raken meer en meer verweven.

Maarten van der Graaff

Maarten van der Graaff (1987) debuteerde in 2013 met de bundel Vluchtautogedichten bij uitgeverij Atlas Contact. In 2014 werd deze bundel met de C. Buddingh’-prijs bekroond. Dood werk, zijn tweede bundel, verscheen in 2015 en werd twee jaar later bekroond met de J.C. Bloem-poëzieprijs. In 2017 verscheen zijn debuutroman Wormen en engelen. Hij publiceerde poëzie en proza in verschillende tijdschriften en is veel op de podia te vinden. Hij is redacteur en medeoprichter van het online literair tijdschrift Samplekanon.

Sasja Janssen

Sasja Janssen (1968) publiceerde de romans De kamerling (2001) en Teresa zegt (2005). Daarna volgden er drie poëziebundels (Papaver, Wie wij schuilen), waarvan de laatste bundel Ik trek mijn species aan (2014) werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. In het najaar verschijnt haar nieuwe dichtbundel Happy. 'Hoe moet ik leven?' is het thema in haar werk.

Peer Wittenbols

Peer Wittenbols (Bergen op Zoom 1965) is freelance-schrijver. Tot eind 2008 was hij als huisschrijver verbonden aan Toneelgroep Oostpool onder artistiek leiderschap van Rob Ligthert. Wittenbols schreef zo’n veertig toneelstukken, twee dichtbundels en een verhalenbundel. Zijn werk wordt gespeeld in onder meer Vlaanderen, Duitsland en Spanje.

Maria Barnas

Maria Barnas (1973) is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Zowel in haar geschreven als in haar beeldend werk onderzoekt ze hoe beschrijvingen de werkelijkheid vormen en vervormen. Barnas studeerde aan de Rietveld Academie en de Rijksakademie te Amsterdam. Ze publiceerde drie romans, waarvan de laatste, Altijd Augustus, dit jaar verscheen bij Van Oorschot. Haar poëziedebuut Twee zonnen (2003) werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs, en in 2009 ontving zij de J.C. Bloemprijs voor Er staat een stad op (2007). In 2005 verscheen Binnenzee, een wandeling in dichtvorm, en voor haar poëziebundel Jaja de oerknal (2013) ontving ze de Anna Bijns Prijs. Ze was van 2007 tot 2010 columnist voor het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad. Deze columns zijn gebundeldin Fantastisch (2010). Ze schrijft in diverse kranten en tijdschriften essays over kunst en literatuur.

De Gids

Ter ere van zijn 180-jarig jubileum vroeg literaire tijdschrift De Gids, schrijvers en dichters zich van die verandering rekenschap te geven en essays en gedichten over het Nederlandse landschap te schrijven. Op donderdag 12 oktober wordt het jubileumnummer in Het Nieuwe Instituut gepresenteerd.

Deze Thursday Night is onderdeel van de programmalijn Landschap en Interieur waarmee Het Nieuwe Instituut de veranderende wereld en de hiermee verbonden ruimten aan de orde stelt en onderzoekt, om te komen tot een herdefinitie van het begrip ruimte.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:30 de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, de andere keer een quiche met salade. Dinervouchers a € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de via de link Tickets op de pagina van de betreffende Thursday Night activiteit.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen