Training Taakdelegatie en de bedrijfsarts: van theorie naar praktijk

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

TriageExpert

Kobaltweg 11

3542 CE Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Taakdelegatie neemt in de arbodienstverlening inmiddels een belangrijke rol in. In deze training kijken wij zowel naar theorie als praktijk

Over dit evenement

Taakdelegatie in praktijk

Het werkveld van bedrijfsartsen is volop in beweging. De druk op de agenda van bedrijfsartsen neemt toe en daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen:

 • er is meer aandacht voor preventie een duurzame inzetbaarheid, waardoor bedrijfsartsen eindelijk ook voor meer zaken dan verzuim worden ingezet;

 • aanscherping van de regels met betrekking tot verzuim en privacy heeft er voor gezorgd dat werkgevers weer meer ondersteuning door bedrijfsartsen nodig hebben;

 • herziening van de arbowet heeft niet alleen voor de terugkeer van het verplichte arbeidsomstandigheden spreekuur gezorgd, maar ook een nieuwe taak geïntroduceerd in de vorm van de ‘second opinion voor de bedrijfsarts’.

 • onder druk van de arbeidsmarkt en de recente COVID-19 crisis begint het verzuimpercentage weer langzaam te stijgen.

Bovenop de toename van het beroep op de bedrijfsarts is er nog iets anders aan de hand; de komende jaren valt een enorme uitstroom van bedrijfsartsen te verwachten. Het recente NIVEL-rapport ‘Kansen van taakdelegatie en taakherschikking in de bedrijfsgezondheidszorg’ laat schokkende cijfers zien:

“Door de verwachte grote uitstroom vanwege pensionering en andere vertrekredenen, en de jaarlijkse instroom van niet meer dan gemiddeld 13 personen in de laatste 5 jaar, zal het huidige aantal werkzame bedrijfsartsen bij ongewijzigd beleid teruglopen van meer dan 1.800 in 2016 tot minder dan 600 in 2036. In 2028 zal het aantal bedrijfsartsen gehalveerd zijn.” Alhoewel er langzaam weer meer instroom in de bedrijfsartsenopleiding plaats vindt, is dit helaas nog steeds een druppel op de gloeiende plaat.

Taakdelegatie is één van de belangrijkste oplossingen voor het groeiende tekort aan bedrijfsartsen. Het eerder genoemde NIVEL-rapport en de recente update van het verenigingsstandpunt van de NVAB met betrekking tot taakdelegatie en de Werkwijzer Taakdelegatie die op 3 mei jl. door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is gepubliceerd laten zien dat de aandacht voor taakdelegatie sterk toe neemt. Steeds meer zelfstandige bedrijfsartsen en hun collega’s bij arbodiensten krijgen dan ook met deze werkwijze te maken. Taakdelegatie biedt bedrijfsartsen kansen om anders en gerichter aan de slag te gaan, maar heeft ook hele specifieke valkuilen. De sleutel voor een veilige inzet van taakdelegatie zit in een gedegen implementatie, waarbij alle randvoorwaarden voor taakdelegatie goed worden geborgd. De bedrijfsarts hoort een centrale rol te vervullen bij deze implementatie. De recent verschenen Werkwijzer Taakdelegatie en de updates van van de visie van de NVAB op taakdelegaties uit 2018 en 2020 bieden veel handvatten, maar zijn geen handboek. Hoe geef je hier als bedrijfsarts en arbodienst dan invulling aan?

 

De training

Omdat veel bedrijfsartsen en andere arboprofessionals vragen hebben over de toepassing van taakdelegatie hebben VerzuimConsult en TriageExpert hun kennis en meer dan 15 jaar ervaring met alle aspecten van taakdelegatie gebundeld en een training ontwikkeld. Wij gaan niet alleen in op het theoretische kader, maar besteden aan de hand van concrete voorbeelden veel aandacht aan de praktische invulling van taakdelegatie. De training is interessant voor alle professionals die zich op de mogelijkheden en inzet van Taakdelegatie willen oriënteren.

Het programma van de training ziet er als volgt uit:

9.30 - 10.00 uur: Inloop en kennismaking

10.00 - 12.00 uur: het kader voor taakdelegatie

 • Introductie taakdelegatie 

 • Geschiedenis 2003-2020

 • Juridisch kader:

  • BIG wetgeving

  • NVAB leidraden en verenigingsstandpunt

 • Ontwikkelingen in de markt:

  • het tekort aan bedrijfsartsen

  • de opkomst van casemanagers (en hun collega’s)

  • taakdelegatie, taakherschikking en supervisie

12.00 - 12.30 uur: lunch

12.30 - 14.30: de Werkwijzer Taakdelegatie en de vertaling naar de praktijk

 • Biedt de nieuwe Werkwijzer Taakdelegatie oplossingen?

 • Contractering

 • Taakdelegatieovereenkomst

 • Relatie certificering arbodiensten

 • Praktijk voorbeelden

 • Do’s & Don’ts

   

  Accreditatie

  Bedrijfsartsen: de training is voor 4 punten geaccrediteerd door ABSG

   

  Locatie en datum

  De training vindt plaats op de centrale locatie van TriageExpert op de Kobaltweg 11 in Utrecht en is gepland op woensdag 23 september 2020 van 10.00 tot 14.30 uur.

  Kosten 

  De kosten van deze training bedragen € 239,-  p.p excl. btw (€ 289,19 incl. btw)

  Trainers

  Deze training wordt verzorgd door:

  Frans van den Nieuwenhof, bedrijfsarts en mede-eigenaar van VerzuimConsult. Hij werkt sinds 2003 succesvol en prettig met casemanagers in taakdelegatie en heeft zich ontwikkeld tot een enthousiaste ambassadeur voor deze werkwijze.

  Jurgen van der Baan, consultant bij TriageExpert. Dagelijks betrokken bij zowel de ontwikkeling van instrumenten die taakdelegatie ondersteunen en mogelijk maken, als de implementatie van taakdelegatie bij arbodienstverleners.

  Delen met vrienden

  Datum en tijd

  Locatie

  TriageExpert

  Kobaltweg 11

  3542 CE Utrecht

  Netherlands

  Kaart bekijken

  Beleid voor refunds

  Restituties tot 7 dagen voor evenement

  Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

  Sla dit evenement op

  Evenement opgeslagen