U Create: innovatie en cross-overs in de gezondheidszorg

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Beatrixgebouw

https://jim-utrecht.nl/over-jim/

Jaarbeursplein

3521 AL Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Beschrijving van het evenement

Beschrijving


U CREATE: INNOVATIE EN CROSS-OVERS IN DE GEZONDHEIDSZORG

De Nederlandse gezondheidszorg staat op een hoog niveau. Of het nu gaat om genezen, verzorgen of voorkomen. Toch kan en moet het beter. En slimmer, eerlijker, mooier, handiger. En dat kan: door ‘ontwerp denken’ en verbeeldingskracht toe te voegen aan nieuwe technologieën en systemen. Daarvoor moeten we wel nieuwe samenwerkingen durven aangaan. Tussen dokter en designer, tussen onderzoeker en patiënt, en tussen bestuurders en ondernemers.

U Create bezit de rijkheid aan kennis, ervaring en talent van de creatieve industrie. U Create verbindt actief instellingen, onderwijs, onderzoek, stakeholders en creatieve disciplines als design, ‘serious gaming’, architectuur en interactieve media. U Create is steeds vaker de aanjager van toegepaste innovatie en het gebruik van creatieve methoden en technologieën voor andere sectoren. Daarbij blijkt het in een vroeg stadium samenbrengen van (medische) professionals en designers cruciaal voor het succes van innovatie.

Maandag 1 oktober zijn U Create en DMN in de Utrechtse Jaarbeurs Innovation Mile (JIM) gezamenlijk gastheer van een boeiende avond over ‘innovatie en cross-overs in de gezondheidszorg’. Hoe pak je innovatie in zo’n context aan? Waar raken creatief denken (en doen) en de soms weerbarstige praktijk elkaar? Hoe innoveer je met respect voor de context, de stakeholders en de eindgebruiker? Wat zijn de valkuilen, de succesfactoren en wat kunnen we vooral ook leren van andere disciplines?

Walter Amerika trapt als kwartiermaker van U Create de avond af. Hij gaat in op het ontstaan van U Create, de uitdagingen, de lessons learned, de plannen en de aanpak.

Daarna bieden twee praktijkcases een verfrissende blik op de vraag hoe je innoveert in een omgeving waarin veel stakeholders en regelgeving de dienst uit maken. Katinka Bergema (netwerk innovatie specialist bij Zwaluw | Innovatie & Samenwerking) presenteert haar PASSME-programma. Hierin lag de focus op de benodigde industrieverandering in de luchtvaartsector om 'anders' te gaan reizen met bagage in de (nabije) toekomst. Door een ‘design aanpak’ zijn er radicaal nieuwe oplossingen ontwikkeld voor bestaande knelpunten en problemen in de luchtvaart. Een aanpak die inmiddels tot concrete resultaten en succes heeft geleid en recent nog uitgebreid in het Financieel Dagblad werd belicht.

Remko van der Lugt (lector co-design aan de Hogeschool Utrecht) en Marieke Rietbergen (Design Innovation Group) presenteren vervolgens een recent project vanuit U Create waarbij de cross-over tussen onderwijs, onderzoek en de praktijk én de ‘human centered’ aanpak centraal staat.

Een boeiende en leerzame avond over nut en noodzaak van innovatie in de zorg en de toegevoegde waarde van het inzetten van design-tools en ontwerpers daarbij. Ben erbij!

PROGRAMMA
17.30 Inloop, ontvangst, hapje & drankje
18.30 Inleiding door Pieter Aarts (DMN)
18.45 Walter Amerika (U Create) over U Create en de rol ervan bij innovatie en cross-overs in de gezondheidszorg
19.15 Case 1: Katinka Bergema (PASSME)
19.45 Case 2: Remko van der Lugt (Lector co-design aan de Hogeschool Utrecht) en Marieke Rietbergen (Design Innovation Group)
20.15 Wrap-up, Q&A, discussie en afsluiting
21.00 Netwerkborrel
22.00 Einde

Meer info over U Create https://ucreate-weconnect.nl

Meer info over PASSME https://passme.eu

Datum en tijd

Locatie

Beatrixgebouw

https://jim-utrecht.nl/over-jim/

Jaarbeursplein

3521 AL Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen