Uitgesproken Poëzie: over poëzievoordracht in de klas

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Universiteit Utrecht , Drift 21

Drift 27 (ingang)

Drift 21

3512 BR Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Beschrijving van het evenement
Een symposium over poëzievoordracht voor docenten en leerkrachten (PO/VO) en voor dichters, met diverse lezingen, workshops en entr'actes.

Over dit evenement

Poetry slam is hip and happening, terwijl de kunst van het memoriseren en declameren geen vaste plaats (meer) heeft in de klas. Vlaanderen heeft declamatie wél in het curriculum opgenomen, Engeland organiseert al jaren een nationale declamatiewedstrijd voor scholen en in de Arabische wereld is een talentenshow voor poëzievoordracht (denk aan The Voice​) immens populair. Missen we iets in Nederland? Om het belang van uitgesproken poëzie te onderzoeken, organiseren we op dinsdag 5 november het symposium Uitgesproken poëzie: over poëzievoordracht in de klas.

Na het succesvolle symposium Als je goed om je heen kijkt: over poëzie in de klas richten we ons dit jaar opnieuw op de kracht van poëzie buiten de bundel: de hardop en luidkeels uitgesproken poëzie. Het symposium is bedoeld voor docenten in het voortgezet onderwijs en leerkrachten in het primair onderwijs.

De middag biedt alle ruimte aan docenten, voordrachtskunstenaars en wetenschappers om met elkaar in gesprek te gaan over het nut van de voordracht en de kracht van de declamatie. We laten docenten aan het woord die met poëzievoordracht werken, wetenschappers die de voordrachtcultuur (willen) bestuderen, en, niet in de laatste plaats, de voordrachtskunstenaars zélf.

Ticketinformatie

U dient een algemeen toegangsbewijs aan te schaffen en daarnaast twee gratis kaarten te selecteren voor de workshoprondes.

Voor studenten en dichters geldt een speciaal kortingstarief. Studenten tonen bij binnenkomst hun collegekaart.

Sprekers

Julie Blake is directeur van het in Londen gesitueerde Poetry by Heart. ZIj zal tijdens een keynote het door haar georganiseerde Nationaal declamatieconcours in Engeland. Daarnaast zal zij in twee workshops tips geven voor het memoriseren en reciteren van poëzie in de klas.

Ewout van der Knaap is hoofddocent Duitse letterkunde aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in literatuuronderwijs. Hij is auteur van Literatuur en film in het vreemdetalenonderwijs (Coutinho, 2019).

Workshops

Er zijn twee gelijke workshoprondes, met workshops door Hans & Monique Hagen, Yke Schotanus, Evelien Verhegge, Gia van den Akker en Ivan Words.

Meer informatie over de workshops via Tickets. Of bezoek https://www.lezen.nl/nl/uitgesproken-po%C3%ABzie/programma

Dit symposium wordt georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds, de Universiteit Utrecht en Stichting Lezen.

Datum en tijd

Locatie

Universiteit Utrecht , Drift 21

Drift 27 (ingang)

Drift 21

3512 BR Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen