Uitholling van de verzorgingsstaat

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Brasserie Bel-Ami

Brinklaan 86

1404 GN Bussum

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Geen refunds

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Inleiding

Enerzijds kunnen we vandaag de dag spullen kopen waar koningen nooit van hadden durven dromen. Anderzijds is het voor velen een uitdaging om de eindjes aan elkaar te knopen. De burger ziet zich geconfronteerd met toenemende lasten, maar welke baten staan daar eigenlijk tegenover? Het tegengaan van klimaatverandering en het economisch opvangen van groepen immigranten doet de kosten sterk rijzen. En wat betekent de vergrijzing voor de kosten van onze gezondheidszorg? Er leeft een gevoel dat onze verzorgingsstaat in zijn huidige vorm niet in stand te houden is.

In deze bijeenkomst van het Metis genootschap komt de ontwikkeling en toekomst van de Verzorgingsstaat en het gezinsinkomen aan de orde. Twee experts op het gebied van economische ontwikkelingen, Lex Hoogduin en Rutger van den Noort, nemen ons mee in hun visie op de ontwikkeling en toekomst van de verzorgingsstaat. Er is mogelijkheid om aansluitend met elkaar te dineren.

Programma

Het programma voor de dag is als volgt:

13.30 – 14.00 uur – ontvangst
14.00 – 15.15 uur – Blok 1 – verzorgingsstaat en gezin
15.15 – 15.45 uur – pauze
15.45 – 17.00 uur – Blok 2 – de verzorgingsstaat: hoe verder?
17.00+ uur – borrel + aansluitend diner

Indien u zich in wil schrijven voor het diner (3 gangen en 2 drankjes a 39 euro) dan graag een mail sturen aan metis.genootschap@gmail.com waarna u betalingsinstructies voor dit gedeelte zult ontvangen.

Blok 1 – Verzorgingsstaat en gezin

De Verzorgingsstaat: de afgelopen 50 jaar – Lex Hoogduin

Duur: 25 minuten

Lex analyseert de ontwikkeling van de verzorgingsstaat de afgelopen 50 jaar. Hij kijkt naar de ontwikkeling van de omvang en samenstelling van de overheidsuitgaven, de regulering van de economie vanuit het perspectief van de verzorgingsstaat en naar de grote trends die hebben ingewerkt op de ontwikkeling van de verzorgingsstaat. Is de verzorgingsstaat in omvang gestaag gegroeid, geconsolideerd of uitgehold? Is ze verdiept? Verbreed? Verschraald? Wat is er met de solidariteit en sociale cohesie gebeurd?

Het gezinsinkomen van de afgelopen 50 jaar – 25 minuten – Rutger van den Noort

Duur: 25 minuten

Het Nederlandse gezinsinkomen is de afgelopen 50 jaar sterk veranderd. We hebben meer te besteden gekregen, maar de kosten zijn ook gestegen. De belastingen waren ooit torenhoog, zijn gedaald en nu weer aan het stijgen. Daarnaast zijn er nieuwe eisen en wensen (bijv. smartphones), maar voedsel is bijvoorbeeld relatief goedkoper geworden. Waar je vroeger als eenverdiener je gezin kon onderhouden, lijken nu tweeverdieners de norm te zijn.

Q&A Blok 1

Duur: 25 minuten

Blok 2 – De verzorgingsstaat: hoe verder?

De verzorgingsstaat: hoe verder? – Lex Hoogduin

Duur: 25 minuten

Hij analyseert de richting die de verzorgingsstaat op dit moment lijkt in te slaan onder invloed van de huidige tijdgeest die zich afzet tegen het zogenoemde Neo-liberalisme. Vervolgens definieert hij een conservatief-liberaal perspectief op de ontwikkeling van de samenleving. Dat perspectief gebruikt hij om de huidige richting van de verzorgingsstaat te beoordelen en een alternatief te schetsen.

De verzorgingsstaat: hoe verder? – Rutger van den Noort

Duur: 25 minuten

Door de toenemende druk op het gezinsinkomen en de richting die de verzorgingsstaat lijkt in te slaan, zie je de tijdgeest draaien. Waar vroeger kinderen het financieel beter hadden dan hun ouders was de voedingsbodem voor progressie logisch. Nu kinderen het financieel waarschijnlijk slechter de vorige generatie hebben ontstaat een conservatieve en protectionistische tijdgeest. Hoe kan je met een nationalistisch perspectief naar de verzorgingsstaat kijken?

Q&A Blok 2

Duur: 25 minuten

Sprekers

Lex Hoogduin

Lex Hoogduin is hoogleraar complexiteit en onzekerheid aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij is oprichter van GloComNet, the Global Complexity Network. Daarnaast heeft hij bestuursfuncties in de financiële sector, nationaal en internationaal, en in de gezondheidszorg. Eerder was hij onder andere lid van de directie van de Nederlandsche Bank (DNB), hoofdeconoom van Robeco en adviseur van Wim Duisenberg bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Rutger van den Noort

Na een carrière van bijna 10 jaar bij FrieslandCampina, waaronder 3,5 jaar in Amerika, heeft Rutger van den Noort op 1 september 2018 Newcalf opgericht. Newcalf helpt organisaties om hun innovatieproces te versnellen. Innovatie ligt dicht bij het hart van Rutger, een onderwerp waar hij in 2011 op promoveerde aan de TU Delft. Hij geeft frequent gastcolleges en publiceert columns via opiniez.com. Op de zondag bezoekt hij de Kruispunt gemeente in Amersfoort (PKN-NGK-CGK). Rutger is getrouwd en heeft 3 kinderen.

Datum en tijd

Locatie

Brasserie Bel-Ami

Brinklaan 86

1404 GN Bussum

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Geen refunds

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen