Vaarex­cur­sie Lage Wei­de MIDDAG (boarding vanaf 13:30 uur)

Vaarex­cur­sie Lage Wei­de MIDDAG (boarding vanaf 13:30 uur)

Venster Acties en details

Gratis

Datum en tijd

Locatie

Tractieweg 43

43 Tractieweg

3534 AP Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Vaarex­cur­sie Lage Wei­de met be­zoek aan beel­den­pro­ject Wa­ter­wer­ken

Over dit evenement

Let op: de starttijd is de tijd van afvaart, vanaf een half uur van te voren ben je welkom aan boord

Varen langs de Container Terminal Utrecht

Aan het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht ligt een van de grootste binnenhavens van Nederland: de haven van industrieterrein Lage Weide, met als boegbeeld de Container Terminal Utrecht (CTU). Een grote haven, waar weinig Utrechters het bestaan van kennen. Laat staan dat zij hier ooit zijn geweest.

Dat gaat nu veranderen. Op zondag 11 september kun je mee op een van de twee vaar-excursies. Al varend wordt de industriële geschiedenis van Utrecht opgezocht. En onderweg wordt de switch gemaakt van industrie naar cultuur…

Van Werkspoorhaven naar Waterwerken

Je gaat aan boord in de Werkspoorhaven (de recent opgeknapte en uitgediepte haven bij de Werkspoorkathedraal en Werkspoorcafé De Leckere). We varen vanaf daar een stuk over het Amsterdam-Rijnkanaal en horen onderweg verhalen over de industriële bedrijven van weleer. Dan varen we de haven van Lage Weide in, bekijken vanaf het water de verschillende bedrijven langs het Uraniumkanaal en meren aan bij paviljoen Waterwerken. Hier neemt kunstenaar Ruud Kuijer de deelnemers wandelend mee naar zijn Waterwerken, 7 kunstwerken die samen het grootste beeldenproject in de openbare ruimte in Nederland vormen.

Na het bezoek aan Waterwerken varen we terug naar de Werkspoorhaven en eindigt de excursie.

Mee met Columbus

De Columbus is van bouwjaar 1930 en heeft een rijkelijk historie, dit schip is ooit als Stoomschip IJssel gebouwd als half passagier half vrachtschip en deed destijds een lijndienst onderhouden tussen Amsterdam, Kampen hier gingen de passagiers van boord en de lading ging verder naar Zwolle over de toen nog Zuiderzee, later is het schip na diverse namen zoals S.S. IJsselstroom, m.s. J.H.D.Koppe, Stad Enkhuizen Columbus komen te heten en onder deze naam vaart het schip nu vanuit Kerkdriel door het gehele Rivierengebied.

Afbeelding van Vaarex­cur­sie Lage Wei­de MIDDAG (boarding vanaf 13:30 uur)
Afbeelding van Vaarex­cur­sie Lage Wei­de MIDDAG (boarding vanaf 13:30 uur)
Afbeelding van Vaarex­cur­sie Lage Wei­de MIDDAG (boarding vanaf 13:30 uur)

Delen met vrienden