€ 0 – € 43,13

Van Slingelandtlezing 2021

Venster Acties en details

€ 0 – € 43,13

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Nutshuis

5 Riviervismarkt

2513 AM Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Kim Putters geeft de Van Slingelandtlezing over Uitvoerbaar beleid; een ‘reality check’ voor beleid en politiek

Over dit evenement

De Vereniging voor Bestuurskunde (VB) organiseert de jaarlijkse Van Slingelandtlezing op donderdag 4 november om 16.30 uur, in de Commissarissenzaal van het Nutshuis, Riviervismarkt 9 te Den Haag.

Wij ontvangen u graag vanaf 16.00 uur.

De Van Slingelandtlezing wordt jaarlijks verzorgd door een prominent denker en/of practitioner op het terrein van het openbaar bestuur. Dit jaar is dat prof.dr. Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Uitvoerbaar beleid?

Een ‘reality check’ voor beleid en politiek

Door prof.dr. Kim Putters (Sociaal Cultureel Planbureau)

De laatste tijd wordt veel gesproken over het belang van een ‘nieuwe bestuurscultuur’ met meer ‘openheid’ en ‘verbinding met de samenleving’. Waarom lukt dit zo moeizaam? En hoe breng je dit in beweging? In de VB Van Slingelandtlezing van 2021 gaat Kim Putters in op de `stand van ons land’ en de vraag hoe het met de samenleving gaat, maar vooral ook op hoe de ‘stand van de politiek’ en hoe het met het institutionele vertrouwen gaat. Dat vertrouwen is niet alleen gebaseerd op de beelden die we in de media voorbij zien komen, beelden over politiek en bestuur, maar ook op ervaren structurele ongelijkheden, die maar moeizaam met overheidsbeleid bestreden lijkt te worden. Aan de hand van voorbeelden van beleid aangaande het sociaal domein, het hoger onderwijs, het mee laten doen van statushouders, en de aanpak van de Coronacrisis maakt Kim Putters duidelijk dat er hardnekkige patronen zijn die de uitvoerbaarheid van beleid steeds opnieuw in de weg zetten. Bijvoorbeeld onrealistische aannames rond de zelfredzaamheid van burgers, of tunnel-denken in crisistijd. Kim Putters pleit voor een veel steviger realiteitscheck op beleid, vanuit waardengedrevenheid, en voor krachtiger checks en balances tussen beleid, politiek en samenleving.

Prof. dr. Kim Putters is sinds juni 2013 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg in de Veranderende Verzorgingsstaat bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM), van de Erasmus Universiteit  Rotterdam. Hij houdt zich onder meer bezig met burgerperspectieven op beleid en bestuur, en de betekenis voor sociaal en institutioneel vertrouwen. Van 2003 tot 2013 was Putters lid van de Eerste Kamer. Daarnaast is hij onder meer Kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Deze lezing en discussie is gratis toegankelijk voor VB leden (leden krijgen voorrang bij aanmelding).

Niet-leden betalen € 40,00, niet studentleden betalen € 16,00. U kunt zich aanmelden tot en met 31 oktober 2021.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Het Nutshuis

5 Riviervismarkt

2513 AM Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

{ _('Organizer Image')}

Organisator Vereniging voor Bestuurskunde

Organisator van Van Slingelandtlezing 2021

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen