Verkoop beëindigd

Van struikelsteen tot stadsafari, levensverhalen in de openbare ruimte

Evenementdetails

Locatie

Locatie

Theater de Nieuwe Vorst

49 Willem II Straat

5038 BD Tilburg

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Geen refunds

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

dinsdag 29 mei 13.00-18.00 uur

Een aantal inspirerende sprekers neemt ons mee in de wereld van levensverhalen en de openbare ruimte. Later in de middag laten Carine van Vugt en Jeroen Neus hun favoriete fragmenten zien uit 10 jaar Verhalis en filmfragmenten die hen inspireren in hun werk.
In dit gesprek à la Zomergasten is filmjournalist Meike van Zandvoort onze gids.

Symposium

Wat zegt een standbeeld in de straat je als je het verhaal ervan niet kent? Wat gebeurt er als intieme levensverhalen ‘naar buiten’ komen? Hoe breng je levensverhalen tot leven in een publieke context? En waarom zou je eigenlijk levensverhalen naar de publieke ruimte brengen?

Samen met drie deskundigen in het domein van levensverhalen en erfgoed, zoeken we naar antwoorden op deze vragen.

sprekers:
Marlous Willemsen, directeur van Imagine IC te Amsterdam Zuidoost.
Ze vertelt over een van hun projecten: levensverhalen in een parkeergarage.

Norah Karrouche, docent mondiale geschiedenis en antropologie aan de Vrije Universiteit
Hoe kan digitalisering een meerwaarde bieden voor het delen en beleven van levensverhalen en erfgoed op straat?

Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University, vertelt over verzwegen verhalen die boven komen omdat iemand verhalen begint te verzamelen. De verhalenverzamelaar doet meer dan alleen beschrijven en brengt met zijn initiatief een onomkeerbaar proces in gang voor de beleving van de geschiedenis door een familie en andere betrokkenen.

Muziek van Tom America, Muzikant Tom America brengt zijn compositie Wijk'praat' ten gehore. Een muziekstuk waarin interviewfragmenten met inwoners van een Tilburgse wijk ritmisch en inhoudelijk worden gerangschikt, gesampled en tot composities verwerkt.

Diner in Cinecitta

Bioscoop Cinecitta heeft een restaurant waar u kunt dineren.

U kunt hiervoor reserveren op nummer 085-9022997. Adres: Willem II straat 29 5038 BA Tilburg

Film Visages-Villages

Om 19.15 uur draait, speciaal voor het 10 jarig bestaan van Verhalis, de film Visages Villages van Agnes Varda en JR in bioscoop Cinecitta (100 meter van de NWE Vorst). Het is de keuzefilm van Carine en Jeroen omdat de film mooi laat zien hoe kunst en levensverhalen elkaar in de openbare ruimte kunnen versterken.

Documentairemaakster Agnès Varda is inmiddels in de tachtig, JR midden dertig. Samen besluiten ze een hartverwarmend fotografieproject te starten waarin ze van dorp naar dorp touren en mensen portretteren die ze ontmoeten. Deze worden levensgroot op centrale plekken in het dorp op de muur geplakt. Hun reis schept een band waarin ze elkaar als kunstenaars vinden en het landschap tot museum maken.

poster Visage Villages

Over Verhalis

In juli 2008 werd stichting Verhalis opgericht door filmmakers Jeroen Neus en Carine van Vugt. De stichting stelt zich ten doel om kleurrijke, inspirerende (levens)-verhalen te verzamelen en hierbij te zoeken naar nieuwe manieren om deze verhalen te vertellen.

Inmiddels bestaat Verhalis tien jaar. Er zijn diverse bijzondere projecten gerealiseerd, waaronder de documentaireserie ‘Kloosterverhalen', het land-art project: ‘De Dodendraad Leeft’, het foto- en filmproject ‘Geluk op 13’ en een erfgoedgame over Breda in de Tachtigjarige oorlog. Verhalis heeft als altijd vele nieuwe ideeën die de potentie hebben om uit te groeien tot een nieuw bijzonder project.logo verhalisLocatie

Theater de Nieuwe Vorst

49 Willem II Straat

5038 BD Tilburg

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Geen refunds

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen