Varen doe je Samen! ErVaardag Wadden 2022

Venster Acties

Ticketverkoop is gesloten

Helaas zijn de tickets voor ErVaardag Waddenzee uitverkocht. Stuur een e-mail naar info@varendoejesamen.nl om op de wachtlijst te komen.

Varen doe je Samen! ErVaardag Wadden 2022

Op zaterdag 1 oktober 2022 organiseert ScheepsWijs Vaarcursussen samen met Varen doe je Samen! de ErVaardag Waddenzee 2022. Ga je mee?

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Waddenpromenade Waddenpromenade 8861 NT Harlingen Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

Op zaterdag 1 oktober 2022 organiseert ScheepsWijs Vaarcursussen samen met Varen doe je Samen! vanuit Harlingen een actieve, praktische en leerzame ErVaardag op de Waddenzee. De dag is speciaal bedoeld voor alle watersporters die het Wad op willen met hun eigen schip en zich goed willen voorbereiden.

Wat kun je verwachten?

Tijdens deze praktijkdag leer je veel over het varen op de Waddenzee, zodat je de komende jaren met je eigen schip veilig het Wad op kunt. We maken een overtocht van Harlingen naar Terschelling en terug, met een ‘gewone’ veerboot va Rederij Doeksen. Ook een bezichtiging van de brug is onderdeel van de tocht. Aan boord krijg je uitleg van instructrice Marianne van de Linden van ScheepsWijs Vaarcursussen en doe je verschillende opdrachten om je kennis over de Waddenzee te vergroten. "ScheepsWijs is ontstaan uit de wens om het 'ambacht' van het varen te delen. Veel vaardigheden zijn al eeuwenoud, een stukje erfgoed, de moeite waard om in stand te houden. Je raakt nooit uitgeleerd." Ook vertelt een cartograaf van de Dienst der Hydrografie tijdens de heentocht over zijn werk en het belang van goede zeekaarten.

Op Terschelling

Aangekomen op Terschelling wordt een lunch geserveerd in het Maritiem Instituut Willem Barentsz waarna diverse presentaties volgen, onder meer een lezing van Marianne van der Linden, auteur van het ‘Handboek Varen op de Waddenzee’. Daarna varen we terug naar Harlingen met een ‘snelle veerboot’. De exacte invulling van het middagprogramma wordt binnenkort bekend.

Onderwerpen die tijdens de praktijkdag Waddenzee aan bod kunnen komen zijn:

 • Vaargedrag van zeeschepen, vissers en charterschepen op de Waddenzee
 • Gewenst vaargedrag recreatievaart
 • De stroomgeleidingsdam ‘Pollendam’ en recreatiegeul het ‘Hanerak’
 • Vaarregels en veiligheid
 • Betonning, aanbevolen routes voor de recreatievaart
 • Verboden gebieden, mosselpercelen en MZI's
 • Marifoongebruik, uitluisterplicht en meldposten op het Wad
 • Veilig navigeren op de Waddenzee

Praktische informatie

Datum: 1 oktober 2022

Tijd: 9.15 – 18.30 uur

Vertrek: Waddenpromenade Harlingen - Rederij Doeksen

Prijs (inclusief lunch): 97,50 euro

Voorwaarden

 • Varen doe je Samen! behoudt zich het recht voor het annuleren van de Ervaardag wegens onvoorziene omstandigheden .
 • Bij verhindering wordt het inschrijfgeld niet gerestitueerd. U kunt in dat geval wel iemand anders uw plaats laten vervangen.
 • Deelname aan een VDJS praktijkdag geschiedt geheel op eigen risico.
 • De organisatie accepteert geen enkele aansprakelijkheid voor materiële schade of persoonlijk letsel veroorzaakt in samenhang met of voor, gedurende of na de VDJS praktijkdag.
€ 97,50