Gratis

Meerdere data

Verborgen waarden: wandeling en monotype workshop met planten

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement
Locatie

Locatie

Centraal Museum

1 Agnietenstraat

3512 XA Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Neem deel aan een wandeling en maak in een workshop monotypen van planten die in de stad groeien en als onkruid gezien worden.

Over dit evenement

De medewerkers van de plantsoenendienst schoffelen voornamelijk: het verwijderen van planten die volgens het huidige systeem van groenbeheer als ‘onkruid’ gezien worden. Moeten deze planten wel verwijderd worden? En willen we wel een stad waarin het groen volgens zeer strakke regels beheerd wordt, of willen we ook meer ruimte laten voor de natuur en voor de kennis en de wensen van de medewerkers van de plantsoenendienst. Wat zijn eigenlijk de ‘verborgen waarden’ van de planten die nu als ‘onkruid’ geen plaats mogen krijgen in de stad?

Wandel mee en ontdek samen met een medewerker van de plantsoenendienst de planten in de omgeving van het museum. Bij de wandeling verzamel je 'onkruid' dat je daarna verwerkt in monotypen bij de workshop. De workshop vindt plaats in de Tuinzaal en wordt gegeven door kunstenaars Cécile Espinasse en Sixtine Blandin.

Cécile Espinasse

Kunstenaar Cécile Espinasse is projectleider van dit project en heeft in het voorjaar van 2021 met een ploeg van de plantsoenendienst (in Lunetten) ‘stage gelopen’ als artist in residence. Zij heeft ook de presentatie in de bouwkeet in de museumtuin ontwikkeld. Deze is speciaal gemaakt voor de tentoonstelling De botanische revolutie. Over de noodzaak van kunst en tuinieren.

Voertaal

Engels

Data

22 en 29 september, 20 en 22 oktober. Van 13.00 tot 17.00 uur.

Prijs

De workshop is gratis op vertoon van een geldig museumticket en coronatoegangsbewijs. Meld je aan voor een van de workshops via Eventbrite en boek dan voor de betreffende datum en tijd een online museumticket via deze link. Zorg ervoor dat je bij je bezoek het geldig museumticket en coronatoegangsbewijs kan vertonen.

Locatie

De workshops vinden plaats in het Centraal Museum in Utrecht. Graag verzoeken we je om je om 13.00 uur te melden bij de Tuinzaal.

De botanische revolutie - over de noodzaak van kunst en tuinieren

De workshops vinden plaats in het kader van de tentoonstelling De botanische revolutie - over de noodzaak van kunst en tuinieren, die van 11 september 2021 tot en met 9 januari 2022 in het Centraal Museum Utrecht te zien is. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de tuin als vruchtbare inspiratiebron voor kunstenaars. Door de eeuwen heen hebben kunstenaars, schrijvers, dichters en denkers de tuin telkens op een andere manier beschreven, weergegeven en vormgegeven. Gerrit Komrij – aan wiens Huizinga-lezing uit 1990 de titel is ontleend – beschrijft hoe het beeld van de tuin lange tijd nauw verweven is geweest met mentaliteitsontwikkelingen en controverses tussen ideeën werelden. Ook in hedendaagse kunst is de tuin een rijke bron van inspiratie. Het is geen romantisch verlangen dat centraal staat, maar de roep om een nieuw bewustzijn van onze relatie met de aarde. Wat voor actuele reflecties bieden kunstenaars op het paradijs, de volkstuin, botanie en klimaatverandering? Verrassende klassieke en moderne voorbeelden tonen de diepe wortels van de thema’s uit de tentoonstelling.

Delen met vrienden

Locatie

Centraal Museum

1 Agnietenstraat

3512 XA Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Organisator Centraal Museum Utrecht

Organisator van Verborgen waarden: wandeling en monotype workshop met planten

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen