Gratis

ViaFilosofie #3

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

St Jacobsstraat 171

171 Sint Jacobsstraat

3511 BP Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
In drie avonden duiken we in de teksten van een aantal klassieke en moderne denkers. Wat leren zij ons over veerkracht?

Over dit evenement

Hoe gaan we als samenleving om met conflict, polarisatie en met bedreigingen van onze grondslagen? Hoe worden we een veerkrachtige samenleving die openstaat voor verandering, maar het goede behoudt? En waardoor laten we onze koers bepalen?

 

Politieke discussies van het klimaat tot migratie en het vraagstuk van (nationale) identiteit en conflicten daarover zien we steeds terugkeren in de actualiteit. We kunnen drie verschillende kernbegrippen die voor mensen het startpunt in deze discussies. Ten eerste is in de verlichting het begrip vrijheid centraal komen te staan. Volgens deze stroming mogen doen wat ons verlangen ons ingeeft, zolang we anderen maar niet schaden. De romantiek stelde vervolgens het begrip gelijkheid centraal. De mens heeft universele rechten en tegelijkertijd mag hij volledig zichzelf zijn als authentiek mens. Vanuit een oudere Europese traditie van Plato tot het Christendom staat hiërarchie centraal. Hiërarchie in de ziel van het individu, waar deze moet kiezen tussen deugden en ondeugden en hiërarchie in de gemeenschap en de kosmos.

Aan de hand van korte fragmenten van denkers uit deze drie tradities gaan we deze avond in dialoog. Hiermee proberen we samen inzichten op te doen over veerkracht in de samenleving die toepasbaar zijn in ons leven.

Vanaf 19.30 uur staat er koffie en thee voor je klaar in de Jacobikerk en we starten om 20.00 uur. Na afloop kun je doorpraten tijdens de borrel.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

St Jacobsstraat 171

171 Sint Jacobsstraat

3511 BP Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen