ViaVeertig - Een tijd om in te keren

Venster Acties

Meerdere data

ViaVeertig - Een tijd om in te keren

Veertig dagen is er de gelegenheid je terug te trekken in een zijkapel van de Jacobikerk.

Door Jacobikerk

Waar en wanneer

Datum en tijd

di. 1 mrt. 2022 18:00 - do. 6 apr. 2023 18:00 CET

Locatie

Jacobikerk Sint Jacobsstraat 171 3511 BP Utrecht Netherlands

Over dit evenement

Veertig keer een nacht en een dag. Veertig keer de gelegenheid om te waken, te bidden, te zoeken, te luisteren, te zijn...

In de Veertigdagentijd, de tijd van voorbereiding op Pasen, is de Andreaskapel met bijbehorende Middeleeuwse bidcel ingericht om er een etmaal te verblijven. Hoge muren, een oud hek, het gewelf boven je en de stenen vloer onder je: afgezonderd van de wereld én er middenin.

Veertig keer nodigen we iemand - Utrechters, Jacobi-gangers, vreemdelingen, jou - uit om er te zijn. Je hebt er de tijd om je terug te trekken, stil te worden en je te richten op wat ertoe doet. Op wat misschien wel te veel overstemd is door andere geluiden. Op wat bezinning en aandacht vraagt, meer dan het krijgt. De tijd om te waken. Of gewoon te slapen.

Doe je mee? Vierentwintig uur lang is deze plek voor jou. Hoe je dat invult, kies je zelf. Neem je de tijd om je terug te trekken? Of zoek je juist de ontmoeting met anderen, aan de koffietafel of in een kerkbank? Breng je de tijd door in de kerk of ook elders in de stad? Neem je iets mee om te doen of laat je de tijd op je afkomen? Blijf je vierentwintig uur in de kerk of slaap je liever thuis? Het is jouw ruimte, in plaats en tijd.

En toch is dit niet jouw allerindividueelste ervaring met jezelf en met God. Er gebeurt meer in de kerk: de inloop van het Straatpastoraat, een schoonmaakploeg komt langs, er is het (werk)dagelijks middaggebed, anderen zijn in de kerk aan het werk, een toerist loopt binnen. Door hier te zijn, ben je binnen een gemeenschap. De gemeenschap van die dag en de gemeenschap van eeuwen.

Het is er sober. Er is een veldbed en een tafel met stoel, de koffieautomaat staat in de keuken. Neem zelf je eten mee en als je in de kerk overnacht ook eigen beddengoed. Aan jou de ruimte. Is er het etmaal voor en/of na jou ook iemand aanwezig, dan nodigen we jullie uit om bij de wisseling samen te eten. Zo geven we de tijd door, op weg naar Pasen.

Doe je mee? Teken in voor jouw vierentwintig uur. Heb je vragen of opmerkingen, mail dan gerust naar openjacobi@jacobikerk.nl.

Veelgestelde vragen

Waarom ViaVeertig?
Wat is de Veertigdagentijd?
Waarom is er geen ViaVeertig op zondag?
Waarom ontbreken sommige andere data in de agenda?
Wat kost ViaVeertig?
Moet je gelovig zijn om mee te doen?
Hoe stil is stil?
Orgelspel?!
Is er een bed? Douche? Wc?
Krijg je te eten en te drinken?
Hoe is de temperatuur in de kerk?
Wat gebeurt er nog meer tijdens je verblijf?
Wat als je een vraag hebt die hier niet bij staat?

Over de organisator

Georganiseerd door
Jacobikerk

Gratis