Vieren wat er te vieren is

Venster Acties

Vieren wat er te vieren is

Rondom de zomerwende ontsteken we een vuur om te vieren wat er voor ieder van ons te vieren is. Welkom met wat dat voor jou is.

Door Bruno van den Elshout en Lars Doyer

Waar en wanneer

Datum en tijd

wo. 21 jun. 2023 02:00 - do. 22 jun. 2023 02:00 CEST

Locatie

Strandslag 12 Strandslag 12 2583 GA Den Haag Netherlands

Over dit evenement

  • 1 dag
  • eTicket voor mobiel

Tijdens de zomerwende maken we tijd en ruimte om Overvloed te vieren.

We doen dat door je uit te nodigen op het Haagse Zuiderstrand, waar we op 21 juni samen een vuur maken. Je bent welkom om zowel letterlijk als figuurlijk een houtje op het vuur te leggen, om mee te delen in de feestvreugde die we met elkaar hopen vorm te geven en te beleven.

Kort na middernacht ontsteken we een vuurtje, dat we 24 uur brandend houden. Rondom het vuur geven we vorm aan levendigheid en bewegen we mee met het verloop van de dag en de gezamenlijkheid zoals die ontstaat.

Anders dan bij de 24-uurs horizonobservatie en de nachtelijke lentewandeling kun je tijdens de zomerviering op elk moment aankomen of afreizen. Je kunt een uurtje aanzitten, maar ook een groot of klein deel van de dag, of alsnog de hele 24 uur.

Overvloed & feestelijkheid

De zomerviering staat in het teken van overvloed. We geven en nemen van wat er te delen is. Dat kan iets te eten of drinken zijn, maar ook muziek, dans, een vertelling, een ontmoeting, een spel... We volgen in de energie het verloop van de dag.

Op 21 juni, rond 2 uur 's nachts, maken we het vuur aan. Donker wordt het in de nacht niet helemaal. We geven aandacht aan de intenties waarmee we de viering vormgeven en maken ons rustig klaar voor de dag die komen gaat. Om 5u23 komt de zon op, en verwachten we een duik te nemen om het begin van de lange dag mee te markeren.

In de ochtend wordt het langzaam warm. Op het strand ontstaat levendigheid. We veren mee door zelf ook in beweging te komen. Wandelend of in de vorm van oefeningen of dans, door een kuil te graven of op nog andere manieren onze lijfelijke aanwezigheid ten volle te beleven.

De woensdagmiddag vormt de aanloop naar de zonnewende, het hoogtepunt van de zomer: het moment waarop de zon recht boven de Kreeftskeerkring staat en daarmee haar hoogste/noordelijkste punt bereikt. Ook dat moment leent zich natuurlijk voor een duik in zee, en extra hout op het vuur.

In de avond die volgt, eten en drinken we in de nabijheid van het vuur. We vermaken we ons met muziek en gesprek. We zien de zon ondergaan en blijven daarna nog zolang we willen. Rond 2 uur 's nachts ronden we af met wie er dan nog is, door met elkaar stil te staan bij de overvloed die we in de voorbije 24 uur hebben beleefd. Daarna doven we het vuur met aandacht, en laten we onze plek opgeruimd achter.

De energie van de zomer

De zomer is in de natuur de tijd van bloei, de zomerse pracht. Wat in de winter nog onder de grond zat, en in de lente nog pril opkwam en opborrelde wordt in de zomer volledig zichtbaar als vorm. Groei raakt volgroeid, alles wat in de lente goed geworteld en verzorgd is, wordt volwassen en rijp.

In de zomer kunnen zaken snel geheel zichtbaar worden; met het unieke van jouw bijdrage daarin, jouw meesterschap. Dat wordt nu getoetst aan de buitenwereld, wordt nodig wordt daarvan ook bijstelling gevraagd. En omdat alles in het volle licht komt te staan, wordt ook duidelijk wat niet (meer) aan de orde of passend is. Dat kan ongemakkelijk of pijnlijk zijn. Dat levert confrontatie op met de lessen die het leven je aanbiedt en die de persoonlijkheid van de mens liever niet wilt leren.

In de zomer gaat het niet (meer) over groter worden, maar meer over rijping. Vanuit een innerlijk rijpingsproces kan vertrouwen ontstaan in het vinden van de juiste personen, vormen, werkwijzes, e.d. Daarin is het de kunst meer op gevoel en intuïtie te vertrouwen dan op je verstand. Zo kan er kruisbestuiving plaatsvinden.

Thema's: confrontatie, bloei, meesterschap

Aanmelden & praktische informatie

We vinden het fijn als je je aanmeldt als je op enig moment bij de zomerviering aanwezig wilt zijn. Zo kunnen we voeling houden met de omvang en dynamiek van het energieveld waarin we reizen, en kunnen we op afgestemde manier bedding bieden aan wie en wat zich tijdens de viering aandient.

Je mag zelf bepalen of, hoeveel, wanneer en op welke manier je bijdraagt aan de viering. In het kader van de overvloed waar we je toe uitnodigen, verheugen we ons op je gulheid - in de vorm die voor jou passend en haalbaar voelt.

Alle benodigde praktische informatie (wat mee te nemen, de precieze locatie, voorpret) ontvang je in de bevestiging van je aanmelding.

Jaarreis

De zomerviering is onderdeel van de jaarrreis, waarmee Lars en Bruno tijdens elke seizoenswisseling ruimte maken voor een zingevende natuurervaring die in het teken staat van vertragen, verstillen en verzachten.Meer over de jaarreis lees je op www.jaarreis.nl.

Over de organisator

Met eigenzinnige kunst- en onderzoeksprojecten creëert kunstenaar Bruno van den Elshout (Den Haag, 1979) deelbare gelegenheden om - in gezamenlijkheid of individueel -oordeelvrije benieuwdheid en liefdevolle aandacht te beleven. In 2012 fotografeerde hij een jaar lang ieder uur de Noordzeehorizon, waarvan in 2014 een bijzonder, vlakliggend kunstwerk-in-boekvorm verscheen (NEW HORIZONS). In 2018 bracht nodigde hij 144 mensen uit voor een wezenlijke ontmoeting, en wandelde hij met elk van hen een volledige werkdag langs het Haagse Zuiderstrand. Hun indringende portretten op ware grootte vormen samen het boek Whatever the Weather, dat op 19 november 2022 in een oplage van 432 exemplaren is verschenen.

Bruno woont samen met zijn vriendin Sanne en hun drie kinderen in de Bomenbuurt. Bruno ondernam in april 2013 zijn eerste 24-uurs horizonobservatie, en organiseerde sindsdien 15 edities, de laatste jaren steeds tijdens de herfstequinox.

*

Consultant Lars Doyer (Delft, 1972) maakt met individuen, teams en organisaties complexe veranderingen door en mee. Met de waarderende en onderzoekende werkwijze die hem eigen is, nodigt hij uit tot vertragen, verstillen en verzachten. Zo kan ruimte ontstaan om te ontmoeten wat er werkelijk toe doet en kan je onderzoeken welke beweging dat van jezelf vraagt. Van daaruit kun je beleven waartoe die beweging uitnodigt. Lars is lector Moderne Arbeidsverhoudingen en Medezeggenschap aan de SDO Hogeschool voor Moderne Bedrijfskunde, grondlegger en hoofddocent van de leergang Strategisch HR & Change van Nyenrode Business University en AWVN en co-auteur van de boeken ‘De kunst van onderhandelen in duurzame relaties’ en ‘Onderstromen in de Polder’.

Lars is vader van twee kinderen, woont aan het Haagse Koningsplein en verzorgt in zijn vrije tijd hockeytrainingen nadat hij dat eerder ook voor professionele teams deed. Lars nam in 2018 voor het eerst deel aan een horizonobservatie en was in 2019 mede-organisator van de eerste corporate editie.

*

Samen geven Lars en Bruno sinds 2023 vorm aan de jaarreis, door bij elke seizoenswisseling een zingevende natuurervaring vorm te geven.