Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Restaurant Jeanette Donker - Voet a.k.a. Madame Jeanette

104 Yalelaan

3584 CM Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Stichting CELL organiseert samen met de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht een boeiende middag over het eten van vlees.

Over dit evenement

Wat aten de Cananefaten? En wat eten we over twintig jaar? Was vlees eten vroeger alleen voorbehouden aan notabelen? Na de Tweede Wereldoorlog heeft de intensieve (pluim-)veehouderij grote opgang gemaakt. Dierenwelzijn is nu een belangrijk thema.

Dus hoe ziet de toekomst er uit? 80% Groenten 20% vlees of vis, zoals Dutch Cuisine zegt?

Vlees eten staat vandaag de dag ter discussie. Met name rundvlees vergt veel aan voer en stoot nogal wat broeikasgassen uit. Dus een beetje minder vlees, maar wel beter, zou al flink schelen in de uitstoot van CO2 en methaan. Ook komt dit het dierenwelzijn ten goede. Maar hoe was dat vroeger eigenlijk? At men toen ook dagelijks vlees?

Ten tijde van Asterix en Obelix verscheen bij het minste en geringste een gebraden everzwijn op tafel. Maar wat was de werkelijkheid, van de Romeinen tot de Tweede Wereldoorlog?

Eind jaren vijftig, begin jaren zestig van de vorige eeuw was in veel huishoudens één à twee keer vlees per week vlees op het bord nog heel normaal. De andere dagen werd de jus over de groenten gegoten. En nu leven we in de tijd van de kilo knallers en belachelijk lage vleesprijzen. Kunnen we leren van de geschiedenis?

Wie treden er deze middag voor u op?

Archeologe Merit Hondelink (Universiteit Groningen) graaft diep en vertelt wat er zoal wordt gevonden, en ja, ze analyseert ook de inhoud van beerputten. Poep praat.

Culinair historica Christianne Muusers weet alles van het kook- en eetgedrag vanaf de late Middeleeuwen tot gisteren.

Professor Saskia Arndt onderzoekt het gedrag van dieren en professor Bas Rodenburg houdt zich bezig met dierenwelzijn. Zij verzorgen gezamenlijk een presentatie over wat dieren fijn vinden en wat de toekomst van de veehouderij brengt.

Floris van de Graad is directeur van de Vegetariërsbond. Vegetarisme is niet iets van de laatste decennia. Wie waren de eerste bewuste vegetariërs en waarom? Zijn er volken die geen vlees eten? Kent een vegetarisch menu ook de nodige dosis umami?

De middag wordt afgesloten door Nel Schellekens, de landelijk bekende chef uit de Achterhoek die mannen verslindt en het dier van kop tot kont verwaardt. Ze presenteert op zeer vermakelijke wijze. Vol anekdotes. En laat uiteraard van alles proeven.

Programma

13:00 deur open

13:25 – 13:30 Welkom

13:30 – 14:00 Van de preshistorie tot pakweg 1200 (Merit Hondelink)

14:00 – 14:30 Wie snijdt zondag het vlees, van 1200 tot gisteren (Christianne Muusers)

14:30 – 16:00 Dierengedrag en –welzijn, incl. rondleiding op proefboerderij De Tolakker (Saskia Arndt en Bas Rodenburg)

16:00 – 16:30 Vegetarisme is niet iets van vandaag (Floris van de Graad)

16:30 – 17:00 Maar dan ook het hele dier (Nel Schellekens)

17:00 – 17:30 De afdronk met bijzondere hapjes

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Restaurant Jeanette Donker - Voet a.k.a. Madame Jeanette

104 Yalelaan

3584 CM Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen