Gratis

Voedsellandschappen in verandering: problematiek en oplossingen

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Bureau Europa

9 Boschstraat

6211 AS Maastricht

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Op 28 november om 20.00 uur gaan we bij Bureau Europa in op de wereldwijde voedselproblematiek en toekomstbestendige oplossingen daarvoor. Niet slechts economische en sociale criteria zijn belangrijk in het vinden van deze oplossingen, maar we moeten ook kijken naar de ruimtelijke kwaliteiten van het landschap en de manier waarop we het inrichten. De lezing wordt gegeven door Han Wiskerke, hoogleraar rurale sociologie aan de Universiteit van Wageningen; Lara Klaassen, directeur van het CNME; Pim Horio, voorzitter van Slow Food Limburg; en Common Chorale.

Flourishing Foodscapes

Aanleiding tot de lezing is het boek Flourishing Foodscapes en bekijkt structurele, grootschalige oplossingen voor voedselproblemen en behandelt het probleem van voedsel(schaarste). De term ‘foodscapes’ is een portmonteau van food en landscape en verwijst naar de sociale en ruimtelijke organisatie van netwerken en voedselsystemen, de fysieke plaatsen en sociale praktijken die te maken hebben met voedselproductie, -verwerking, -distributie, -verkoop, -bereiding en -consumptie.

Mansholt, Landschap in Perspectief

Het onderwerp is Bureau Europa niet vreemd: in 2014 presenteerden wij de tentoonstelling Mansholt, Landschap in Perspectief, gewijd aan de wijze waarop landbouw de inrichting en vormgeving van het Nederlandse landschap na 1945 heeft bepaald, tegen de achtergrond van de actuele hervorming van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, langs de lijn van het werk van voormalig landbouwminister Sicco Mansholt. De ontwikkeling van de Nederlandse landbouw werd tegen het landschap gelegd, tegen het herstel van het geïnundeede landschap na WO II, de Zuiderzeepolders als ideaal landbouwgebied, de modernisering van het platteland door middel van ruilverkaveling en technologische innovatie, de toenemende invloed van recreatie en natuurbeheer, en de hedendaagse opdeling in verbrede en industriële landbouw.

De lezing wordt gemodereerd door Saskia van Stein, directeur van Bureau Europa. Na afloop van de lezing is er een gezellig borrel.

Datum: 28 november 20.00 uur

Locatie: Bureau Europa, platform voor architectuur en design

Taal: Nederlands

Toegang: gratis

Beeld: Giuseppe Bizzarri

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Bureau Europa

9 Boschstraat

6211 AS Maastricht

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen