Gratis

Vrienden Dwars door het Archief: Historische interieurs

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Nieuwe Instituut

25 Museumpark

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Conservator Hetty Berens neemt Vrienden mee naar de depots van het Rijksarchief, en vertelt aan de hand van bijzondere archiefstukken over interieurs en interieurarchitectuur.

Hetty Berens: "Het archief van Het Nieuwe Instituut bevat een ongelooflijk rijke hoeveelheid interieurontwerpen. Dat is niet zo verwonderlijk omdat tot aan de Tweede Wereldoorlog architecten gebouwen ontwerpen inclusief de ruimtelijke indeling, de decoratie en ook de inrichting met het meubilair. Na de oorlog, met de opkomst van het industrieel ontwerp en de interieurarchitect, dreigt deze vanzelfsprekende relatie te verdwijnen. Architecten ontwerpen vanaf dat moment vaak commerciële, neutrale ruimten die door nog onbekende klanten kunnen worden gebruikt en de interieurarchitect neemt een deel van zijn werk over. Complete interieurarchieven zijn in Nederland niet bewaard gebleven. Toch laten de na-oorlogse dossiers uit de collectie zien, dat de negentiende-eeuwse traditie waarin er een vanzelfsprekende omgang is van de architect met de binnenruimte, dan nog steeds bestaat."

Tijdens deze rondleiding is er speciale aandacht voor recent verworven archieven én voor de 15 archieven van vrouwelijke architecten in de collectie, want meer dan de helft van deze vrouwen hield zich bezig met binnenhuisarchitectuur en woninginrichting. Er wordt werk getoond van oa. Lida Licht-Lankelma en Cora Nicolaï, van bekende ontwerpers als Gerrit Rietveld en Rem Koolhaas, maar ook van Mathieu Lauweriks en Wim den Boon.

Indien de rondleiding vol is, kunt u zich aanmelden voor de wachtlijst. Bij voldoende belangstellingen wordt een tweede rondleiding aansluitend op de eerste georganiseerd.

Rijksarchief

Het Nieuwe Instituut beheert het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, met zo'n 4 miljoen tekeningen, foto’s, affiches, documenten en maquettes. Aan de hand van de archieven van de belangrijkste architecten en stedenbouwers biedt de collectie inzicht in 130 jaar ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en stedenbouw.

Vrienden Dwars door het archief

De rondleiding Vrienden Dwars door het archief biedt de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van het Rijksarchief en zelf te zien hoe deze bijzondere collectie wordt bewaard en ontsloten. De rondleidingen zijn exclusief voor Vrienden van Het Nieuwe Instituut en een introducé.

Beeld: J. L. M. Lauweriks. Woonhuis Stein, Gottingen, 1911-14. Collectie Het Nieuwe Instituut, LAUW 23.45

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Het Nieuwe Instituut

25 Museumpark

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen