Gratis

Vrienden Dwars door het Archief: Naar school!

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Nieuwe Instituut

25 Museumpark

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Archivaris Alfred Marks neemt Vrienden mee het depot in en laat aan de hand van bijzondere stukken uit het Rijksarchief zien op welke manieren architecten zich over de ontwerpopgave 'scholenbouw' hebben gebogen.

Alfred Marks: "De vakantie staat voor velen voor de deur of is net begonnen. De scholen zijn dicht, kinderen zijn in afwachting van een nieuw schooljaar en in sommige gevallen van een nieuwe school. Als volwassene en volop aan het werk is er alleen de herinnering aan zes jaar lagere school en daarna de middelbare. Soms is het in weemoed dat je terugkijkt op het gezeul met zware schooltassen door eindeloze gangen of komt een verstikkend gevoel naar boven van opgesloten zitten in een lokaal, Duitse naamvallen repeterend, terwijl buiten de zon schijnt en de vrijheid lonkt. Het schoolgebouw is door de tijd heen voor vele architecten een uitdagende en interessante opgave geweest. De vroegtwintigste-eeuwse architect Van Nieukerken bouwde strenge scholen als bolwerken van kennis, Jan Duiker ging voor het experiment en bouwde de beroemde openluchtschool in Amsterdam. Herman Hertzberger ontwerpt scholen als plekken waar kinderen al lerende kunnen spelen en spelend kunnen leren."

Rijksarchief

Het Nieuwe Instituut beheert het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, met zo'n 4 miljoen tekeningen, foto’s, affiches, documenten en maquettes. Aan de hand van de archieven van de belangrijkste architecten en stedenbouwers biedt de collectie inzicht in 130 jaar ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en stedenbouw.

Vrienden Dwars door het archief

De rondleiding Vrienden Dwars door het archief biedt de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van het Rijksarchief en zelf te zien hoe deze bijzondere collectie wordt bewaard en ontsloten. De rondleidingen zijn exclusief voor Vrienden van Het Nieuwe Instituut en een introducé.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Het Nieuwe Instituut

25 Museumpark

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen