Hoofdnavigatie overslaan
Pagina-inhoud

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen

Vrijdenkersdag 30 juni 2018 'Kan een wetenschapper geloven?'

De Vrije Gedachte

Zaterdag 30 juni 2018 van 13:30 tot 18:00 (CEST)

Vrijdenkersdag 30 juni 2018 'Kan een wetenschapper...

Ticketinformatie

Tickettype Resterend Verkoop eindigt op Prijs Servicekosten Aantal
Toegangsticket Vrijdenkersdag 30 juni 2018 73 Tickets 29 jun. 2018 € 10,00 € 0,00

Deel Vrijdenkersdag 30 juni 2018 'Kan een wetenschapper geloven?'

Evenementdetails

Geloof en wetenschap, een spagaat

Debat Vrijdenkersdag 30 juni

‘Ze onderzoeken niet, maar gelóven!’ schreef een verbijsterde heidense intellectueel al in de tweede eeuw over de christenen. Eeuwenlang heeft geloof in Jahweh, Jezus of Allah vrij onderzoek in de weg gestaan; Galilei stierf zelfs als martelaar van de wetenschap.

Sinds de Verlichting is de godsdienst echter voortdurend op de terugtocht. Overal ter wereld is onder academici het percentage atheïsten aanmerkelijk hoger dan gemiddeld.

Toch zijn ze er, gelovige wetenschappers, zoals Cees Dekker, die een tijdlang in Intelligent Design geloofde; de natuur zit zo knap in elkaar dat er wel een goddelijke ontwerper achter moet zitten. En Andries Knevel heeft wel getekend voor de evolutietheorie, maar ergens zit voor hem God als schepper toch aan de knoppen.

Dat is ook de houding van het Forum Christendom en Wetenschap, vertegenwoordigd door dr. ir. Cors Visser, directeur van ForumC, en prof. dr. Chris Kruse, farmacoloog, met wie de vrijdenkers prof. dr. Piet Borst, kankeronderzoeker en Vrijdenker van het jaar 2013, en dr. Anton van Hooff, oud-voorzitter van De Vrije Gedachte, op 30 juni in debat gaan.

Ze doen dat onder leiding van drs. Wim Berkelaar, die als onderzoeker bij het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme vertrouwd is met de discussie tussen geloof en wetenschap.

Alle voorwaarden voor een debat op niveau zijn dus voorhanden.

 

Programma

14.00   Welkom door Stanley Bakker, voorzitter van De Vrije Gedachte.
14.05   Start programma door moderator drs. Wim Berkelaar.
14.15   Dr. Anton van Hooff, oud-voorzitter van De Vrije Gedachte.
14.30   Prof. Dr. Chris Kruse, farmacoloog.
14.45   Prof. Dr. Piet Borst, kankeronderzoeker.
15.00   Dr. Ir. Cors Visser, directeur Forum C.

15.15  PAUZE

16.00   Inleiding op het debat door drs. Wim Berkelaar.
16.05   Paneldebat.
16.50   Debat met de zaal.
17.20   Peiling zaal over de hoofdstelling: Kan een wetenschapper geloven?
17.25   Afsluiting van de middag.
17.30   Borrel

 

Wie zijn de sprekers op deze Vrijdenkersdag?

prof. dr. Chris Kruse

Chris Kruse (1952) studeerde organische en medische chemie aan de Universiteit van Leiden. Hij promoveerde in 1978. Sinds 1981 was hij werkzaam bij Solvay Pharmaceuticals, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor het ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe medicijnen op het gebied van de psychiatrie. Sinds 1997 is hij bijzonder hoogleraar Geneesmiddelenonderzoek bij het Swammerdam Institute for Life Sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is Kruse bestuurslid van ForumC.

dr. ir. Cors Visser

Cors Visser (1976) is een van de initatiefnemers van de oprichting van ForumC en werd vervolgens de eerste directeur. Daarvoor werkte hij drie jaar als directeur bij het christelijk studiecentrum ICS. Cors Visser rondde in 2013 zijn proefschrift af over de houding van evangelicalen ten opzichte van de civil society.

dr. Anton van Hooff

Antonius Jacobus Leonardus (Anton) van Hooff (Den Haag1943) is een Nederlands klassiek historicus en auteur. Van 2009 tot 2015 was hij voorzitter van vrijdenkersvereniging De Vrije GedachteIn 1971 promoveerde Van Hooff met de dissertatie Pax romana: een studie van het Romeinse imperialisme. Van Hooff was tot 2008 als hoofddocent oude geschiedenis verbonden aan de Universiteit Nijmegen. Hij is gespecialiseerd in de klassieke oudheid. Hij publiceert regelmatig in diverse kranten en tijdschriften. Van zijn hand verschenen onder andere de boeken Nero & Seneca, Athene en Marcus Aurelius. Van Hooff is republikein en lid van het Republikeins Genootschap.

prof. dr. Piet Borst

Piet Borst (Amsterdam5 juli 1934) is een Nederlands arts-biochemicusmoleculair bioloog en kankeronderzoeker. Hij is emeritus hoogleraar klinische biochemie en moleculaire biologie aan de Universiteit van Amsterdam, emeritus wetenschappelijk directeur van het Nederlands Kanker Instituut, NKI en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Daar werkte hij tot eind 2016 nog fulltime.

 

!! Kunt u geen geschikte betaaloptie vinden kies dan bij overige betaalmethoden Betalen aan de deur.

 
Heb je vragen over Vrijdenkersdag 30 juni 2018 'Kan een wetenschapper geloven?'? Neem contact op met De Vrije Gedachte

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen

Waar en wanneer


Cursus- en vergadercentrum Domstad
9 Koningsbergerstraat
3531 AJ Utrecht
Nederland

Zaterdag 30 juni 2018 van 13:30 tot 18:00 (CEST)


  Aan mijn agenda toevoegen

Log in of meld je aan

Je kunt deze tickets alleen in termijnen betalen als je een Eventbrite-account hebt. Log in of meld je aan voor een gratis account om door te gaan.