Gratis

Vrijheidscollege Groningen: Herman Pleij

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Stadspark

Groningen

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Hoe vrij mag een mening zijn? Dat is de vraag die Herman Pleij opwerpt in zijn Vrijheidscollege.

Over de vrijheid van meningsuiting zijn we het in een moderne rechtsstaat als Nederland snel eens: dat spreekt vanzelf. En we zijn er trots op dat Erasmus, Coornhert en ook Willem van Oranje daar vroeg voor gepleit hebben. Maar in de praktijk leverde die met de mond beleden vrijheid voortdurend problemen op. En dat is nog steeds zo. Waar liggen de grenzen van deze vrijheid? Waarom verschuiven ze telkens? En wie gaan daarover?

Herman Pleij is emeritus hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen. Pleij schreef hier een groot aantal artikelen, essays en boeken over, waaronder recent ‘Moet nog steeds kunnen: op zoek naar een Nederlandse identiteit’ (2016) en het essay ‘Geluk!? Van hemelse gave tot hebbeding’ (2017).

Het Vrijheidscollege van Herman Pleij is onderdeel van een reeks van 41 colleges in 11 provincies. In 2018 zijn de Vrijheidscollegesprekers: Fresku, Jan Terlouw, Femke Halsema, Massih Hutak, Ali Rizvi, Herman Pleij, Afshin Ellian, Anousha Nzume, Joseph Oubelkas, Lucas De Man en Tinkebell. De colleges vinden plaats van 27 maart tot en met 5 mei.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Stadspark

Groningen

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen