Gratis

Vrijheidscollege Leeuwarden: Danny Ghosen

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Neushoorn

41 Ruiterskwartier

8911 BP Leeuwarden

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei.

Over dit evenement

Danny Ghosen (1978) is journalist en presentator. Danny heeft gestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Hij liep stage bij de Wereldomroep en werkte daarna bij RTV Utrecht en MTNL. Hij werkte een lange tijd bij PowNed, maakte in 2014 de overstap naar de EO en is sinds 2016 verbonden aan de NTR waar hij onder meer Danny in Arabistan, Danny Demonstreert en De Slag om Libanon maakte. Momenteel is hij te zien met zijn nieuwe programma Narcostaat waarin hij de drugsindustrie onderzoekt.

Vrijheid speelt een grote rol in de programma’s die Danny heeft gemaakt. Zo volgde hij in Danny Demonstreert verschillende groepen, van neo-nazi’s tot vrijheidsstrijders, die strijden voor hun idealen. Zijn manier van interviewen laat zich omschrijven als ontwapenend, persoonlijk en kritisch waardoor de gesprekken prikkelend en interessant zijn.

Vrijheid speelt bovendien een grote rol in zijn persoonlijke leven. Danny vluchtte op vijftien jarige leeftijd met zijn familie uit Libanon naar Nederland. De Libanese burgeroorlog (1975-1990) zorgde ervoor dat duizenden mensen moest vluchten. Afgelopen jaar maakte Danny het programma De Slag om Libanon over de burgeroorlog, de huidige politieke- en economische situatie en hoe het voor hem is om terug te zijn in een land dat hij moest ontvluchten.

In de eerste aflevering woont hij een geschiedenisles bij op een middelbare school. Als hij de vraag krijgt of hij weer in Libanon zou willen wonen, antwoordt hij van niet omdat de gebeurtenissen van de oorlog te veel invloed op hem hebben. De docente sluit af met de wens dat hij ooit terugkomt om het land weer op te bouwen. De strijd, tussen enerzijds het missen van Libanon en het gevoel van verantwoordelijkheid om het land te helpen opbouwen en anderzijds zijn hele opgebouwde leven in Nederland, speelt een grote rol in de serie.

Over het Vrijheidscollege van Danny Ghosen

Mensen verlangen naar vrijheid, en zetten er veel voor op het spel. Hun eigen huis en sociale omgeving als ze vluchten. Of jarenlange opsluiting en marteling, als ze zich verzetten tegen een totalitair regime. Toch maakt het verlangen naar vrijheid veel energie in mensen los. Afgelopen jaar ging ik terug naar mijn geboorteland Libanon, waar mijn familie vandaan vluchtte. Ik zag een verscheurd land, aan de rand van de afgrond. En later een land waarin mensen met ongelofelijk veel moed protesteerden tegen het regime. Je ziet een twinkeling in hun ogen, wanneer ze – ondanks alle mogelijke gevaren – de weg naar de vrijheid proberen te vinden. Danny Ghosen onderzoekt deze drang naar vrijheid, hoeveel moed en lef het vergt om er voor te gaan, en of hij daar zelf aan mee zou willen en durven doen.

Over de Vrijheidscolleges

Angelique Houtveen, Philip Freriks, Danny Ghosen, Robert Vuijsje, Splinter Chabot, Shirin Musa, Liesbeth Zegveld, Bilal Wahib, Natascha van Weezel, Sinan Can en Dieuwertje Blok geven in de aanloop naar 5 mei in het hele land Vrijheidscolleges. Van 27 januari tot en met 5 mei delen deze sprekers hun visie op vrijheid. Verleden en heden worden nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Omdat het in 2020 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, zijn er dit jaar meer colleges dan ooit; ruim 70 colleges in bibliotheken, op scholen, diverse podia en bevrijdingsfestivals. De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Neushoorn

41 Ruiterskwartier

8911 BP Leeuwarden

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen