Vrijheidscollege Middelburg: Özcan Akyol en Natascha van Weezel

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Stadhuis

Markt 1

4331 CB Middelburg

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Dubbelcollege
Inloop: 19:30 uur, aanvang colleges: 20:00 uur

Özcan Akyol (1984) spreekt recht voor zijn raap en spaart niemand. Hij wordt soms ‘Eus’ genoemd naar het hoofdpersonage uit zijn gelijknamige succesvolle debuut uit 2012. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist van het Algemeen Dagblad, VARAgids, Nieuwe Revu, Helden en diverse regionale dagbladen. Als opiniemaker is hij geregeld te zien in televisieprogramma’s. In 2017 maakte hij de televisieserie ‘De Neven van Eus’ waarin hij op zoek ging naar zijn familie in Turkije. Akyol: “Ik ga geen rekening houden met iemand die te veel naar de Turkse staatstelevisie kijkt of te lang op PVV-fansites zit en alternatieve waarheden doorgeeft en verdedigt. Ik ben daar niet verantwoordelijk voor, mijn verantwoordelijkheid is het om tegenwicht te bieden.”

Hoewel de vrijheid van expressie als vanzelfsprekend wordt ervaren, zal Özcan Akyol in zijn college laten zien dat de praktijk weerbarstiger is. Hij put uit ervaringen die hij opdeed als auteur, columnist en televisiepresentator. Hieruit blijkt dat toenemend tribalisme in onze samenleving verschillende vormen van vrijheden onder druk zet. Wat opvalt is dat geen enkel groep – links of rechts, atheïstisch of gelovig – een monopolie op ondermijning van onze vrijheden heeft. De extremen hebben eigenlijk vrij veel gemeen: ze bedienen zich dikwijls van dezelfde methodiek. Dit maakt het werk van kunstenaars, denkers en politici almaar moeilijker. Is onze maatschappij zich hiervan bewust? Misschien wel. De vraagt die daarop volgt en veel interessanter is: vinden we de ondermijning van verworven vrijheden wel écht zorgwekkend?

Natascha van Weezel (1986) is auteur en documentairemaker. Haar familiegeschiedenis beïnvloedt het werk van Van Weezel. Haar ouders zijn journalisten Anet Bleich en Max van Weezel, beiden kinderen van overlevers van de Holocaust. Van haar veertiende tot haar negentiende leed ze aan anorexia. Een bezoek aan Auschwitz had invloed op haar herstel. Van Weezel studeerde in 2012 af aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam met documentaire over kleinkinderen van Holocaustoverlevenden, waarover ze in 2015 ook een boek schreef met de titel ‘De derde generatie’. Ze schreef het boek ‘Thuis bij de vijand’, over de relatie tussen moslims en Joden in Nederland. Met haar vader schreef ze een wisselcolumn in Trouw en ze is vaste columnist bij het Parool. In 2018 reisde een maand op de fiets voor haar serie ‘Natascha’s Beloofde Land’ (VPRO) door Israël en de Westbank. Haar doel was om het conflict van alle kanten op een genuanceerde manier in beeld te brengen. Van Weezel: “Ik ben journalist geworden, omdat ik apathie het ergste vind wat er is, bij welk onderwerp dan ook.”

Natascha's opa was haar held. Hij vluchtte vanuit Polen naar Nederland en daarna via Frankrijk naar Zwitserland, om uit handen te blijven van het nazi-regime. Hij leerde haar trouw te blijven aan haar idealen. In haar poeziëalbum schreef hij: “Lieve Tascha, onthoud dit goed: wit of zwart, arm of rijk, alle mensen zijn gelijk.” Maar ten opzichte van het Palestijns-Isrealisch conflict, was het voor Natascha lange tijd een worsteling. Ze weet dat Israeliërs heel bang zijn voor Palestijnen, en Palestijnen heel boos op Israeliërs. Toch viel het haar op dat haar Israëlisch vrienden nog nooit een Palestijn ontmoet hadden. En andersom. Dus ging Natascha zelf op zoek. Ze reisde op de fiets van Israël naar de Westbank, en sprak met iedereen. Van de familie van Palestijnse aanslagplegers ('martelaren') tot Instagram-influencers die gesponsord worden door de Israëlische wapenindustrie, van Joodse nederzettingbewoners, tot Palestijnse stedenbouwers. De vierdelige documentaireserie 'Natascha's beloofde land' is een persoonlijke zoektocht naar alle radicale standpunten, van hopeloos tot hoopvol.

Om die documentaireserie te maken moest Natascha eerst haar eigen bubbel verlaten. Wat hielp waren haar nieuwsgierigheid en de humanistische idealen van haar opa. Maar het kon niet zonder haar comfortabele leven waarin ze verkeerde, in de groep van jonge Israëliërs, achter zich te laten. Het leverde veel kritiek op, maar het was ook een bevrijding.


In de aanloop naar en op 5 mei worden in heel Nederland ruim 40 Vrijheidscolleges gegeven door verschillende sprekers. De Vrijheidscolleges vinden voor de 7e keer plaats en worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Bevrijdingsfestivals en hun regionale partners. Iedere spreker deelt in een college zijn of haar eigen visie op vrijheid. Verleden en heden worden hierbij nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn nog steeds de 'Four Freedoms' die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges.

Meer informatie: www.vrijheidscolleges.nl

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Stadhuis

Markt 1

4331 CB Middelburg

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen