Gratis

Vrijheidscolleges Dordrecht: Bilal Wahib

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Energiehuis

148 Noordendijk

3311 RR Dordrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei.

Over dit evenement

Bilal Wahib (1999) is acteur en rapper. Hij speelde onder andere in Brugklas, Spangas, Malik, Mocro Maffia en De Libi. Hij is geboren en getogen in Amsterdam en studeert aan de Amsterdamse toneelschool. Hij bracht de single ‘Vliegen’ uit, tevens de soundtrack van De Libi, en is momenteel in gesprek met Topnotch over een contract. Aankomend jaar vertolkt hij de hoofdrol in de voorstelling Hamlet.

Hij heeft er persoonlijk voor gezorgd dat hij naar de toneelschool kon; officieel had hij niet de juiste diploma’s maar hij belde zelf de school met de vraag of hij auditie mocht komen doen. Nu geldt Bilal als een van de grootste acteertalenten van Nederland.

Afgelopen jaar speelde hij de hoofdrol in de film De Libi, van Shady El-Hamus. Samen met co-scenarist Jeroen Scholten van Aschat schreef El-Hamus de rol van Bilal op Bilals lijf en baseerde het personage op het leven van Bilal. De film volgt hem samen met zijn vrienden Kevin (Oussama Ahammoud) en Gregg (Daniel Kolf) in hun weg naar de gastenlijst van de Jimmy Woo en het dagelijkse leven van de drie jongens in Amsterdam.

Toen Shady en Bilal bij de talkshow M werden uitgenodigd om over de film te praten werd duidelijk dat deze generatie jongeren zich niet laat wegzetten. Bilal hield provocerend zijn jas aan en verbeterde Margriet van de Linden toen zij Shady’s achternaam verkeerd uitsprak: “moest ik zeggen van zijn vader”. De twee maakten duidelijk dat de jongeren van nu, nu leven en dat er naar hen geluisterd moet worden, in plaats van hen alleen tot onderwerp van gesprek te maken.

Bilal werkt en droomt hard. Hij heeft zichzelf doelen gesteld en gaat die ook halen. Hij wil zijn diploma halen, nieuwe muziek uitbrengen, een rol bij ITA en zo snel mogelijk een Gouden Kalf. “Je mag groot dromen, toch? Je moet te veel willen om er te komen. En je moet bereid zijn om er hard voor te werken."

Over het Vrijheidscollege van Bilal Wahib

Wanneer ik over straat loop zie ik mensen met verschillende etniciteiten, een vrouw die voor Jezus schreeuwt, prostituees, homo's, zwervers, mensen met een jointje. Mensen die allemaal anders zijn. Die in vrijheid, zonder beperkingen, de gelukkigste versie van zichzelf kunnen zijn. Maar die vrijheid is niet perfect. Prostituees staan soms tegen hun zin achter het raam, alcoholisten zijn verslaafd. Er zijn rijke mensen, die zich meer kunnen veroorloven. Arme mensen die dat niet kunnen. "Jouw vrijheid stopt waar die van de ander begint", zei Fresku in zijn college. Dat is het grijze gebied van vrijheid. Als je de vrijheidsgrens van een ander leert kennen, kan je jouw grenzen ook aanpassen. Want achter iedere drang naar vrijheid zit een verhaal, vol obstakels en struggles. Over die achterliggende verhalen gaat mijn college.

Over de Vrijheidscolleges

Angelique Houtveen, Philip Freriks, Danny Ghosen, Robert Vuijsje, Splinter Chabot, Shirin Musa, Liesbeth Zegveld, Bilal Wahib, Natascha van Weezel, Sinan Can en Dieuwertje Blok geven in de aanloop naar 5 mei in het hele land Vrijheidscolleges. Van 27 januari tot en met 5 mei delen deze sprekers hun visie op vrijheid. Verleden en heden worden nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Omdat het in 2020 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, zijn er dit jaar meer colleges dan ooit; ruim 70 colleges in bibliotheken, op scholen, diverse podia en bevrijdingsfestivals. De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Energiehuis

148 Noordendijk

3311 RR Dordrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen