Uitverkocht

Vrijheidsmaaltijd Museumwerf 't Kromhout

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Museum ‘t Kromhout

Kruithuisstraat 25

1018 WJ Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

De Vrijheidsmaaltijd is een gezamenlijke avondmaaltijd op Bevrijdingsdag 5 mei 2018. Door heel de stad Amsterdam worden maaltijden georganiseerd, zo ook bij Museumwerf 't Kromhout.

Sinds 2012 gaan Amsterdammers op 5 mei samen aan tafel tijdens de Vrijheidsmaaltijd. Op pleinen, in buurthuizen, bij mensen thuis, in musea of met 1.000 mensen aan de IJ-oever. Overal ontmoeten Amsterdammers in alle soorten en maten elkaar, delen ze verhalen over hun vrijheid, koken en eten ze samen. Ieder jaar opnieuw. We nodigen u van harte uit om ook komend jaar met elkaar aan tafel te gaan tijdens de vrijheidsmaaltijd.

Waarom de Vrijheidsmaaltijd?
Op 5 mei vieren we dat we in 1945 bevrijd zijn. Ons Amsterdam, de open, tolerante, vrije stad die we nu hebben, is gevormd door een rijke geschiedenis van opstaan tegen onderdrukking en onrecht, en voor vrijheid en gelijkheid. Die vrijheid moet continu bevraagd worden. Door met elkaar in gesprek te gaan, door wanneer nodig vrijheid op te eisen, en vooral door verschillen te vieren. Op 5 mei vieren wij de vrijheid door met elkaar aan tafel te gaan.

Lieve Stad
Dit jaar is het thema ‘Lieve Stad’. Deze twee woorden gebruikte burgemeester Van der Laan, erevoorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité, als hij het over Amsterdam had. Eberhard van der Laan was het die, als medeinitiatiefnemer van de Vrijheidsmaaltijd, de stad opriep om samen aan tafel te gaan. Een Lieve Stad is een stad die uitblinkt in verschillen, met meer verschillende nationaliteiten dan iedere andere stad, waar iedereen van arm tot rijk, van orthodox tot liberaal samen de stad deelt en maakt. En waar nu en altijd de urgentie bestaat om verschillen te blijven vieren, om elkaar op te zoeken, van mening te verschillen en met elkaar verhalen te delen.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Museum ‘t Kromhout

Kruithuisstraat 25

1018 WJ Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen