Vrouw, waar ben je nou? Archieven, vrouwenemancipatie en zichtbaarheid

Venster Acties

Vrouw, waar ben je nou? Archieven, vrouwenemancipatie en zichtbaarheid

Regionaal Archief Tilburg organiseert op 8 december 2022 in samenwerking met Feniks een symposium over vrouwenemancipatie

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Regionaal Archief Tilburg Kazernehof 75 5017 EV Tilburg Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Over dit evenement

Afbeelding van Vrouw, waar ben je nou? Archieven, vrouwenemancipatie en zichtbaarheid

Op 8 december organiseert Regionaal Archief Tilburg samen met Feniks Emancipatie Expertise Centrum Tilburg een symposium over vrouwenemancipatie. Aanleiding hiervoor is de overdracht van de bijzondere archieven van het Tilburgse Vrouwenkafee, het Vrouwencentrum en Feniks. Deze archieven zijn zo bijzonder omdat vrouwen in de collecties ondervertegenwoordigd zijn. Verschillende sprekers geven tijdens het symposium een beeld van vrouwen in archiefcollecties in drie thema's: de protesterende vrouw, de onzichtbare vrouw en feministes toen en nu.

Het programma loopt van 13.00 tot 17.00 uur. Inloop vanaf 12.30 uur.

Programma:

13.00: Welkom

13.15: Sanne Schraa, onderzoeker bij Regionaal Archief Tilburg in het kader van het project Ons Archief, bespreekt het belang van archieven over vrouwenemancipatie op regionaal vlak.

13.45: Thijs de Leeuw, onderzoeksmedewerker bij Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) over de zoektocht naar nieuw archiefmateriaal over rebellerende vrouwen in Brabant.

14.15: Bettemiek Grijns, archivaris bij Atria. Bettemiek onderstreept de onderbelichting van zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen in archieven en hoe Atria deze archieven zichtbaar maakt.

14.45: Pauze

15.00: Mama Verhalen Koor met strijdliederen

15.15: Ans Holman, medewerker bij Regionaal Archief Tilburg, geeft tips voor het zoeken naar vrouwen in archieven.

15.40: Astrid de Beer, projectleider bij Regionaal Archief Tilburg, vertelt over de geschiedenis van vrouwenemancipatie in Brabant in de tweede helft van de twintigste eeuw.

16.10: Gerda de Vries is directeur van Feniks en beargumenteert in haar lezing waarom vrouwenemancipatie op de agenda moet blijven staan.

16.40: Spoken word door Shevani Koning en het Mama Verhalen Koor

17.00: Afsluiting en borrel

Afbeelding van Vrouw, waar ben je nou? Archieven, vrouwenemancipatie en zichtbaarheid