Gratis

Wandelen naar de toekomst #2: de landwandeling (digitaal wandelpakket)

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Online evenement

Beschrijving van het evenement
Wandel jij mee naar de toekomst van onze bodem, de natuur en ons voedsel?

Over dit evenement

Het land zorgt voor ons voedsel, maar wie draagt er zorg voor het land? Vanaf zaterdag 5 juni kun je met het wandelpakket van Waag de landwandeling bij Lettele lopen. Je wandelt langs de landerijen van Land van Ons, een burgerinitiatief dat land opkoopt en aan boeren verhuurt die de biodiversiteit en het landschap herstellen. Denk mee: hoe willen we in de toekomst voor ons land zorgen?

Meld je aan om het wandelpakket te ontvangen. De wandeling is corona-proof en te doen wanneer het jou uitkomt. In het pakket vind je alle informatie over de wandeling, zoals een routekaart, gespreksmateriaal voor tijdens de wandeling en een kijk-, luister-, en leeslijst.

/////

De landwandeling: praktische informatie

De landwandeling start in Lettele, vlakbij Deventer. De route op de routekaart geldt als indicatie. Je kunt zelf altijd stukken aan de wandeling toevoegen of de route verkorten. Het leukst is om de route met iemand anders te lopen, zodat je de vragen en stellingen samen tijdens het wandelen kunt bespreken!

Wanneer: vanaf zaterdag 5 juni

Waar: Lettele

Nodig: goede schoenen, opgeladen telefoon, flesje water

Afstand wandeling: 6 kilometer

Duur wandeling: 1,5 uur

Voorafgaand aan de wandeling ontvang je een wandelpakket met alle informatie over de wandeling, met een routekaart, gespreksmateriaal voor tijdens de wandeling en een kijk-, luister- en leeslijst. Het digitale pakket kun je zelf downloaden.

/////

De grond is moe

Het Nederlandse landschap is in de afgelopen eeuw erg veranderd: kleinschalige akkerbouw en veeteelt maakten plaats voor grootschalige en intensieve landbouw. Er ontstonden mega-boerenbedrijven en de voedselproductie ging sterk omhoog. De gevolgen merken we nu: veel land is uitgeput en de biodiversiteit neemt af. Het gebrek aan verschillende soorten beestjes en groen maakt het land en de natuur kwetsbaar - en het brengt ons in de knel.

Ook de boer zit vast: door strenge regelgeving en hoge productie-eisen lijkt opschaling de enige optie voor bedrijfsvoering en dat is steeds lastiger vol te houden. Politiek, milieuorganisaties en boeren zijn vaak met elkaar in gevecht. Hun verschillende belangen lijken haaks op elkaar te staan. Deze landwandeling laat zien dat het ook anders kan.

Een nieuwe toekomst voor het land

Is het mogelijk om voedsel te produceren en te zorgen voor gezonde grond, biodiversiteit en zorgvuldige omgang met mens en dier? Is dat betaalbaar? Kan de boer hier zijn boterham mee verdienen? En welke regels en systemen moeten we daarvoor doorbreken?

Denk samen met Waag en Land van Ons mee over de toekomst van ons land tijdens de landwandeling. Je maakt de wandeling rond Lettele, vlakbij Deventer, waar het burgerinitiatief Land van Ons een stuk grond gekocht heeft. Boeren Rick en Arjuna Huis in ’t Veld van de Melkbrouwerij dragen hier zorg voor het land.

Land van Ons is een coöperatie die het roer volledig omgooit en experimenteert met andere vormen van landbouw en eigenaarschap. Ze kopen landbouwgrond op, met het doel de biodiversiteit en het landschap te herstellen. Tijdens de landwandeling onderzoek je hoe dat eruit ziet. De kaartjes met gespreksstof uit het wandelpakket geven je input en context. Hoe zou jij de zorg voor het land in de toekomst het liefste zien? Wat wens je volgende generaties toe? Waag neemt jouw input uit de landwandeling mee in onze toekomstvisie, die we in september gezamenlijk maken tijdens het Festival in the future.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Online evenement

Organisator Waag

Organisator van Wandelen naar de toekomst #2: de landwandeling (digitaal wandelpakket)

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen